Σπλιτ: Το διαμάντι της Κροατίας και τα ομορφότερα σημεία του!

Είναι η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Κροατίας και η µεγαλύτερη των αδριατικών ακτών. 

Το Σπλιτ, ως ένα δυνατό κράµα ατόφιας µεσογειακής οµορφιάς και αξιόλογης σλαβικής ιστορίας, προτάσσει τη φυσική καλλονή του, αλλά και τα σηµαντικά του αξιοθέατα, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους θαυµαστές στο χρηµατιστήριο του τουρισµού! 

Οι απευθείας δε, πτήσεις από την Αθήνα, που δροµολόγησε η Croatia Airlines, μας δίνουν την καταλληλότερη αφορµή ακόµα και για µια ολιγοήµερη απόδραση! 

Όσο για την ίδια την πόλη; Ακολουθούν τα πλέον «ισχυρά χαρτιά» της που εγγυώνται πως δεν θα πλήξουµε σε αυτή ούτε στιγµή!

Παλιά Πόλη - το Παλιό Καμπαναριό
Παλιά Πόλη – το Παλιό Καμπαναριό

Το Παλάτι του Διοκλητιανού κατασκευάστηκε στα τέλη του 3ου αι., προκειµένου να µείνει εκεί ο αυτοκράτορας όταν αποφάσιζε να αποσυρθεί. 

Στη νότια πλευρά των τειχών, που ήταν σχεδόν πάνω στη θάλασσα, υπήρχε µια πύλη η Porta Aenea (Χρυσή Πύλη) την οποία πιστεύεται ότι χρησιµοποιούσαν οι υπηρέτες για την µεταφορά προµηθειών στο παλάτι αλλά και ο αυτοκράτορας όταν χρειαζόταν να έχει πρόσβαση στη θάλασσα. 

Στην ανατολική πλευρά των τειχών υπήρχε η Porta Αrgentea (Ασηµένια Πύλη) και στη δυτική η Porta Ferrea (Σιδερένια Πύλη). Στο νότιο κοµµάτι εντοπίζονταν τα διαµερίσµατα του αυτοκράτορα και τα θρησκευτικά κτήρια. 

Ο καθεδρικός ναός του Σπλιτ είναι το σηµαντικότερο οικοδόµηµα σε ολόκληρο το Παλάτι και πιθανόν ο αρχαιότερος της Ευρώπης. 

Η Παλιά Πόλη κηρύχθηκε, το 1979, Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς λόγω των πολυάριθµων καλά διατηρηµένων έργων αρχιτεκτονικής από όλες τις περιόδους της ιστορίας του.

Το Παλάτι του Διοκλητιανού
Το Παλάτι του Διοκλητιανού

Η χερσόνησος του Split έχει βόρειες, νότιες και δυτικές παραλίες, τις οποίες χαρακτηρίζει σε σηµαντικό βαθµό το µεσογειακό χρώµα. 

Ενδεικτικά, η Bacvice έχει ψιλή άµµο και είναι ίσως η πιο δηµοφιλής ακτή, περίπου 10΄-15΄ µε τα πόδια από το Παλάτι του Διοκλητιανού. Η Bene βρίσκεται στη δυτική όχθη του πάρκου Marjan.

Εκεί θα δείτε ένα υπέροχο τοπίο από πυκνό πευκοδάσος, όπως και εγκαταστάσεις για αθλοπαιδιές.

Σπλιτ Κροατία
Η πόλη πανοραμικά

Σίγουρα δεν µπορεί κανείς να προσπεράσει τα µουσεία και τις γκαλερί του Σπλιτ. Ανάµεσα στα σηµαντικότερα το Αρχαιολογικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1820, µε 150.000 εκθέµατα να καλύπτουν τους προϊστορικούς χρόνους, την περίοδο του ελληνικού αποικισµού της Αδριατικής, τη ρωµαϊκή και παλαιοχριστιανική εποχή έως τις αρχές του Μεσαίωνα. 

Το Μουσείο Αρχαιολογικών Μνηµείων της Κροατίας είναι το µοναδικό αφιερωµένο στην έρευνα και την παρουσίαση πολιτιστικών αντικειµένων των Κροατών στο Μεσαίωνα, µεταξύ 7ου και 15ου αι. 

Το Μουσείο Split City στεγάζεται στο πρώην Ανάκτορο Papalic, ενώ το Εθνογραφικό Μουσείο έχει ένα ευρύ φάσµα εκθεµάτων εθνογραφικών περιεχοµένου κυρίως από τη Δαλµατία.

Ακολουθούν το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Επιστηµών και η Πινακοθήκη Καλών Τεχνών.

Λαογραφικό ΜΟυσείο Σπλιτ
Λαογραφικό Μουσείο

Το Εθνικό Πάρκο Krka είναι ένας από τα σηµαντικούς πνεύµονες πρασίνου της πόλης. Πήρε το όνοµά του από τον ποταµό Krka που το περιβάλλει και δηµιουργήθηκε για να τον προστατεύσει. 

Προορίζεται κυρίως για επιστηµονικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και τουριστικές δραστηριότητες. Είναι το έβδοµο Εθνικό Πάρκο στην Κροατία και ανακηρύχθηκε εθνικός δρυµός το 1985.

Εθνικό Πάρκο Krka Σπλιτ
Εθνικό Πάρκο Krka

Ο στενότερος δρόµος του Σπλιτ (Pusti me da prodjem) δεν ήταν µέρος του αρχικού δαπέδου-σχέδιο του Διοκλητιανού, αλλά παρ ‘όλα αυτά παίρνει σηµαντικό µερίδιο της προσοχής από τους τουρίστες. 

Εξίσου… τουριστικό είναι το άγαλµα του επισκόπου Grgur Ninski, έξω από την πόλη. Το τρίψιµο των δακτύλων του αγάλµατος λέγεται ότι φέρνει τύχη.

Δίπλα ακριβώς από τον στενότερο δρόµο, ο Ναός του Δία βρίσκεται δυτικά του Περιστυλίου και χτίστηκε γύρω στον 3ο αι. Θεωρείται ένας από τους καλύτερα διατηρηµένους ρωµαϊκούς ναούς στον κόσµο. 

Μετά την πτώση της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας, κατά τον Μεσαίωνα, µετατράπηκε σε Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη από τον Αρχιεπίσκοπο του Σπλιτ. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσµα την προσθήκη µιας µεγάλης πηγής ως κολυµβήθρα, στην οποία σήµερα οι επισκέπτες κάνουν µια ευχή πετώντας µέσα στο νερό της ένα κέρµα.

Κάστρο Gomilica Σπλιτ
Κάστρο Gomilica

Το Παλάτι Cindro είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγµατα µπαρόκ αρχιτεκτονικής στο Σπλιτ. 

Στο υπόγειο υπάρχει αίθριο, ενώ η πρόσοψη συντίθεται από σειρές µε εισόδους µπαλκονιών και µπαλκόνια µε µπαρόκ πέτρινο φράχτη.

Η οικογένεια Cindro ανήκει σε παλαιότερες οικογένειες του Σπλιτ, ενώ στον πρώτο και δεύτερο όροφο υπάρχουν µεγάλα δωµάτια µε ξύλινες οροφές που έχουν αποκατασταθεί.

Παλάτι Cindro  Σπλιτ
Αριστερά το Παλάτι Cindro

Το Ρολόι της Πόλης βρίσκεται στην κορυφή ενός πύργου (που καταλήγει σε ένα γοτθικό καµπαναριό) και τοποθετήθηκε εκεί τον 15ο αιώνα. 

Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον αξιοθέατο, µιας και ο δίσκος του διαιρείται σε 24 τµήµατα, αλλά παραδόξως δεν είναι πολύ δύσκολο στο να διαβάσει κανείς την ώρα.

Το Ρολόι της Πόλης Σπλιτ
Το Ρολόι της Πόλης

Τα ετήσια φεστιβάλ που διεξάγονται συγκεντρώνουν το αδιάλειπτο ενδιαφέρον των ντόπιων, προσκαλώντας παράλληλα και πλήθη τουριστών από όλα τα µέρη της χώρας (αλλά και εκτός αυτής) που επιθυµούν να περάσουν δυνατές πολιτιστικές στιγµές αλλά και ανόθευτης διασκέδασης. 

Από τα πιο γνωστά το Ultra Music Festival τον Ιούλιο και το Split Film Festival κάθε Σεπτέµβριο.

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

epirusblog.gr
5 of 5
Σπλιτ: Το διαμάντι της Κροατίας και τα ομορφότερα σημεία του!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1762352941956514927
item