Υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι με άλλες εκδοχές του εαυτού μας, υποστηρίζει επιστήμονας

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι, ακόμη και με διαφορετικές εκδοχές των εαυτών μας, με διαφορετικές ιστορίες και εναλλακτικά αποτελέσματα από αυτά που έχουμε βιώσει ή βιώνουμε σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε.

Αυτό δεν είναι μόνο μυθοπλασία, ή επιστημονική φαντασία, αλλά μία από τις πιο συναρπαστικές δυνατότητες που παρουσιάζει η θεωρητική φυσική. 

Επιπλέον, τον περασμένο Ιούλιο, οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Tennessee, μια ομάδα υποστηρίζει πως κατάφεραν να δουν για πρώτη φορά ένα παράλληλο σύμπαν.

Κάπως έτσι, φαίνεται να έχει προκύψει μια νέα θεωρία, που ονομάζεται “πολλοί παράλληλοι κόσμοι που αλληλεπιδρούν”.

Η θεωρία υποδηλώνει, όχι μόνο, ότι υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι, αλλά ότι αλληλεπιδρούν με τον κόσμο μας σε κβαντικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, είναι ανιχνεύσιμοι.

Η θεωρία είναι μια επέκταση της ερμηνείας πολλών κόσμων στην κβαντική μηχανική, μια ιδέα που υποθέτει ότι όλες οι πιθανές εναλλακτικές ιστορίες και μελλοντικά γεγονότα είναι πραγματικά για κάθε έναν πραγματικό κόσμο, αν και παράλληλο.

Ο Sean Carroll, θεωρητικός φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, υποστηρίζει τη θεωρία των πολλών κόσμων και είναι το θέμα του νέου του βιβλίου: Something Deeply Hidden – “Κάτι βαθιά κρυμμένο”.

“Είναι απολύτως πιθανό ότι υπάρχουν πολλοί κόσμοι στους οποίους παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις”, ανέφερε ο Carroll στο NBC News.

“Απλώς υπακούμε στους νόμους της φυσικής. Πόσες εκδοχές θα μπορούσαν να υπάρχουν; Δεν γνωρίζουμε αν ο αριθμός των κόσμων είναι πεπερασμένος ή άπειρος, αλλά είναι σίγουρα ένας πολύ μεγάλος αριθμός.”

Ο Carroll γνωρίζει ότι η ερμηνεία πολλών κόσμων μοιάζει σαν κάτι από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά είναι πεπεισμένος με την ιδέα ότι ο ίδιος είναι μόνο ένας από τους πολλούς Sean Carrolls που υπάρχουν σε διάφορες εναλλακτικές εκδόσεις της πραγματικότητας, σε άλλους παράλληλους κόσμους.

Η έννοια ενός ανθρώπου που εκτείνεται από τη γέννηση μέχρι το θάνατο ήταν πάντα μόνο μια χρήσιμη προσέγγιση για τον φυσικό, αλλά η ερμηνεία πολλών κόσμων επεκτείνει απλά αυτή την ιδέα: «Ο κόσμος διπλασιάζεται και οτιδήποτε στον κόσμο συμβαδίζει με αυτό.”

Η ερμηνεία πολλών κόσμων εγείρει κάθε είδους αινιγματικές ερωτήσεις σχετικά με τις πολλαπλές εκδόσεις της πραγματικότητας και τις πολλαπλές εκδοχές που υπάρχουν σε αυτές.

Ο Carroll, ωστόσο, έχει μια απογοητευτική απάντηση σε μία από τις πιο συναρπαστικές ερωτήσεις όλων για το αν θα μπορούσαμε να περάσουμε και να επισκεφθούμε μία από τις άλλες πραγματικότητες και να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με μια εναλλακτική εκδοχή του σε κάποιο παράλληλο κόσμο.

“Μόλις εμφανιστούν οι άλλοι κόσμοι, πάνε με τον δικό τους τρόπο”, λέει ο Carroll. «Δεν αλληλεπιδρούν, δεν επηρεάζουν ο ένας τον άλλον με κανέναν τρόπο. Η διέλευση είναι σαν να ταξιδεύετε ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός. Δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε.

Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν ότι οι δικές μας ενέργειες θα επηρέαζαν άμεσα το διαφορετικό μας “εαυτό” σε παράλληλες πραγματικότητες, όπως οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν από άλλους “εαυτούς” μας σε άλλους παράλληλους κόσμους, θα μας επηρεάζουν επίσης.

Και, κάπου εδώ, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε πως θα εξελισσόταν η ζωή μας αν παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις; Ίσως μια μέρα να μπορέσουμε να δούμε έναν από αυτούς τους παράλληλους κόσμους, με κάποια εκδοχή του “εαυτού” μας, οπότε και να το ανακαλύψουμε.

diadrastika / Image by Leandro De Carvalho from Pixabay

epirusblog.gr
5 of 5
Υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι με άλλες εκδοχές του εαυτού μας, υποστηρίζει επιστήμονας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2031088396192988912
item