Γιάννενα: Προβολές αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18/4) με το ειδικό φετινό θέμαεορτασμού «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή», και στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ»,το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού Οδύσσεια,οργανώνουντην προβολή δύο βραβευμένων αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ,την Παρασκευή 15 Απριλίου (ώρα έναρξης 18:00), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ «Το στρώμα της καταστροφής» (Ελλάδα, 1980,32’), σε σκηνοθεσία Κώστα Βρεττάκου, και «Ζεύγμα: οι τελευταίες μέρες» (Γαλλία, 2000, 52’), σε σκηνοθεσία ThierryRagobert.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Λίγα λόγια για τα ντοκιμαντέρ

Το στρώμα της καταστροφής
Η ανάγκη υδροδότησης της Αθήνας, γίνεται το στρώμα της καταστροφής της σημαντικής σε μέγεθος και σε ευρήματα αρχαίας Καλλίπολης που καταβυθίστηκε από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Ο Κώστας Βρεττάκος, απογειώνει το είδος του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας με τον φακό του την ανασκαφή και συγχρόνως την καταβύθιση της αρχαίας πόλης.

Το ντοκιμαντέρ έχει λάβει το Α’ Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στο 21ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1980), το Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ (ΠΕΚΚ) και το Α’ Βραβείο Φεστιβάλ Βαλκανικού Κινηματογράφου.

Προέρχεται από το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και η προβολή πραγματοποιείταιμε την ευγενική παραχώρηση της κ. Τίνας Πετρούνια – Βρεττάκου.

Ζεύγμα: οι τελευταίες μέρες
Η κατασκευή ενός φράγματος στον Ευφράτη, στην Τουρκία, θα καταστρέψει μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τον Ιούλιο του 2000, η αρχαία πόλη Ζεύγμα θα καλυφθεί από νερά ύψους 40 μέτρων. 

Επιστρατεύεται μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών, αποτελούμενη από αρχαιολόγους, επιγραφολόγους και κεραμολόγους, και αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να περισωθούν τα απομεινάρια πολλών αιώνων της Ιστορίας της Μεσοποταμίας, χρησιμοποιώντας τα θεαματικότερα τεχνικά μέσα. 

Η ταινία παρακολουθεί το έργο των αρχαιολόγων και παράλληλα διηγείται την ιστορία αυτής της εμβληματικής πόλης που ιδρύθηκε πάνω στους δρόμους του μεταξιού, από έναν στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ντοκιμαντέρ έχει λάβει το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς ΦεστιβάλΑΓΩΝ το 2002.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ» (10-16.5.2022)τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,καθώς και την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη καιπραγματοποιείται σε συνεργασία με τηνΤαινιοθήκη της Ελλάδοςκαι τοΕλληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM),με την υποστήριξη τουΥπουργείου Πολιτισμούκαι Αθλητισμού,τηςΠεριφέρειας Αττικήςκαι του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ www.agonfestival.com.

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Τ: 26510 64065 | www.piop.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προβολές αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Αργυροτεχνίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3243191261694930276
item