Μητσοτάκης για τουρκικές παραβιάσεις: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ – Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Άγκυρας

Επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν.

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και τον ενημέρωσε για τις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε και προκλητικές ενέργειες της Τουρκία τα τελευταία 24ωρα.

«Μίλησα νωρίτερα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Σάμος, η Λήμνος, η Χίος και η Κάρπαθος. 

Ξεκαθάρισα ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι απολύτως απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη την ώρα που είμαστε αντιμέτωποι με την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. 

Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και την πρόοδο που έγινε και πρέπει αν σταματήσει άμεσα. 

Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις στην Ρωσία. Δεν είναι τυπική συμπεριφορά από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στις συζητήσεις κυριάρχησαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. «Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση που θα συνεχιστεί. Η Ουκρανία όπως είπα ήταν το κορυφαίο θέμα της συζήτησης μας. 

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. 

Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτός στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές που ζουν οι Έλληνες ομογενείς και τόνισε: «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στην δικαιοσύνη. 

Η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη την διερεύνηση των εγκλημάτων στην Μαριούπολη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Θίξαμε επίσης το θέμα μιας πιθανής αίτησης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Γι αυτό θα αποφασίσει μόνο ο φινλανδικός λαός. Εγώ από πλευράς μου διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του κυρίαρχου φινλανδικού λαού», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι πλέον η επικαιρότητα έχει δημιουργήσει δυνατότητες για περαιτέρω συγκλίσεις και άφησε αιχμές για την στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών στο παρελθόν όσον αφορά στο προσφυγικό. 

«Θυμάμαι όταν η Ελλάδα ήταν μόνη της απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών (σ.σ. Από την Τουρκία) και μόνο όταν το έκανε η Λευκορωσία διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούσε να είναι υβριδική απειλή για όλους».

H πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και έκανε αναφορά στην Ουκρανία λέγοντας ότι αισθάνεται αλληλεγγύη όπως και η χώρα μας απέναντι στον λαό της. 

«Οι στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας προκάλεσαν την μεγαλύτερη κρίση από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο», είπε και τόνισε ακόμα ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος η χώρα της θα στηρίζει τους πρόσφυγες.

Είπε ακόμα ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμφωνήσει και σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ευρώπη να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη σε σχέση με την Μόσχα.

Ευχαρίστησε την Ελλάδα και έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «αν μπούμε στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλουμε στην ασφάλεια όλης της συμμαχίας».


epirusblog.gr
5 of 5
Επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μ...
Μητσοτάκης για τουρκικές παραβιάσεις: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ – Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Άγκυρας
epirusblog.gr
5 of 5
Επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μ...
πολιτική 7795871645440545416
item