Προσεχώς στο Ευρωκοινοβούλιο: Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα -Κρίσιμες αποφάσεις

Δευτέρα, 2 Μαϊου, ξεκινά η πρώτη ολομέλεια του μήνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κρίσιμες ψηφοφορίες για την Ευρώπη.

Η Ουκρανία και οι επιπτώσεις του πολέμου παραμένουν στο επίκεντρο των πολιτικών διαβουλεύσεων στην Ευρώπη και δεν θα λείψουν από τη συzήτηση. Ξεχωρίζουν όμως κι άλλα κρίσιμα θέματα στην ατζέντα της ολομέλειας, 2-5 Μαΐου.

Ο Ντράγκι στην ολομέλεια

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Ιταλό πρωθυπουργό την κατάσταση της ΕΕ και το όραμά του για το μέλλον της.

Μετά τη λήξη της παρέμβασης του Ιταλού πρωθυπουργού, θα πάρουν τον λόγο οι επκεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

Ο Mario Draghi είναι πρωθυπουργός της Ιταλίας από τον Φεβρουάριο του 2021. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2011 έως το 2019.

Ουκρανία: αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του πολέμου για την ΕΕ

Την Τετάρτη, το ΕΚ θα συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία για την ΕΕ και μεθόδους ενίσχυσης της ικανότητας δράσης της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν ότι ο πόλεμος και οι κυρώσεις που επέβαλε η Ένωση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία θα έχουν αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία. 

Η ολομέλεια θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών των κυρώσεων στην ΕΕ.

Κατά τη σύνοδο της 18ης-19ης Μαΐου, ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Καθώς η Διάσκεψη ολοκληρώνεται σύντομα, οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν τις προτάσεις της Ολομέλειάς της και τη διαδικασία στο σύνολό της.

Ευρωπαϊκές εκλογές: προτάσεις για πανευρωπαϊκή περιφέρεια, κάλπες στις 9 Μαΐου

Νομοθετική πρόταση για μια νέα ευρωπαϊκή εκλογική πράξη που θα θεσπίσει κοινά πρότυπα, ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο και ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων θα ψηφίσει το ΕΚ.

Κοινός φορτιστής: το ΕΚ δεσμεύεται για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων

Το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τις διαπραγματευτικές θέσεις του με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή, για να μειώσει τα απόβλητα και να διευκολύνει την φόρτιση των φορητών συσκευών.

Τεχνητή νοημοσύνη: η ΕΕ να καθορίσει τα παγκόσμια πρότυπα

Η τελική έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη προειδοποιεί ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για την ηγεσία στον τομέα της τεχνολογίας.

 Η έκθεση προειδοποιεί ότι η ΕΕ κινδυνεύει να αναπτυχθούν τα πρότυπα για την τεχνητή νοημοσύνη εκτός της επικράτειάς της, συχνά από μη δημοκρατικούς δρώντες, παρότι η ίδια οφείλει να ενεργεί ως παγκόσμιος φορέας για τον καθορισμό τους.

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID: παράταση κατά ένα έτος θα εγκρίνει η Ολομέλεια

Την παράταση της ισχύος του Ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID πέραν του Ιουνίου 2022, εν αναμονή των συνομιλιών με τα κράτη μέλη, θα ψηφίσει το ΕΚ.

Προστασία των δημοσιογράφων και διασφάλιση της ελευθερίας των ΜΜΕ

Τιμώντας την Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα συζητήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και την ενίσχυση της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Το 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε το Βραβείο Daphne Caruana Galizia στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση το 2017, για να επιβραβεύσει την εξαιρετικής ποιότητας δημοσιογραφία που αντικατοπτρίζει τις ευρωπαϊκές αξίες. Η διαδικασία για την επιλογή του νικητή του δεύτερου βραβείου θα ξεκινήσει στις 3 Μαΐου.


epirusblog.gr
5 of 5
Προσεχώς στο Ευρωκοινοβούλιο: Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα -Κρίσιμες αποφάσεις
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3511869765522884122
item