Βουλή: Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο συμπληρωτικός προϋπολογισμός - «Όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με ευρεία πλειοψηφία και τη στήριξη τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων υπερψηφίστηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2022.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το τρέχον έτος αφορά μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που -μεταξύ άλλων- αφορούν στη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, ΑμΕΑ, επίδομα τέκνων (590 εκατ. ευρώ), δαπάνες σε καύσιμα του δημοσίου, ενώ περιλαμβάνουν και δημοσιονομικό χώρο για μελλοντικές παρεμβάσεις, στήριξαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε βασιζόμενος στη λογική ότι τα μέτρα αποτελούν τμήμα του προϋπολογισμού για το 2022. «Ο προϋπολογισμός της χώρας αποτυπώνει τη γενική και συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης άρα ο συμπληρωματικός είναι μέρος του προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σημειώνεται ότι, κατά των ρυθμίσεων ψήφισαν το ΚΚΕ, αλλά και το ΜέΡΑ25.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός: Πού στοχεύουν τα 2,6 δισ. ευρώ που θα διατεθούν

Στην τροπολογία για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρεται ότι αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία, οι δαπάνες της συνδέονται με την αντιμετώπιση των «εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Από πού προέρχονται τα χρήματα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τα χρήματα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα προέρχονται: Ένα μέρος από το ονομαστικό ΑΕΠ που θα είναι αυξημένο σε σχέση με τις προβλέψεις μας λόγω του πληθωρισμού. 

Είναι σαφές ότι τα χρήματα αυτά που θα έλθουν από το αυξημένο ΑΕΠ λόγω ονομαστικών τιμών, θα επιστραφούν στην κοινωνία. Ένα άλλο μέρος θα προκύψει από την μικρή αύξηση του ελλείμματος που θα τη δούμε ως πρώτη πρόβλεψη στις 30/4 που θα καταθέσουμε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

Ο κ. Σκυλακάκης διεμήνυσε πως τελικώς το έλλειμμα του 2021 που θα παρουσιαστεί σύντομα από το οικονομικό επιτελείο, θα είναι μειωμένο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης, ενώ απαντώντας σε κριτική της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που- δεν- ελήφθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου, είπε: ««τον πόλεμο ούτε τον προβλέψαμε ούτε θα μπορούσαμε αν το είχαμε στο μυαλό μας να το υπολογίσουμε στον προϋπολογισμό. 

Αν μου φέρτε εδώ τον μάντη Κάλχα που τα προέβλεψε όλα αυτά, να του δώσουμε το βραβείο του μαντείου των Δελφών».


epirusblog.gr
5 of 5
Βουλή: Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο συμπληρωτικός προϋπολογισμός - «Όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8201948098484045782
item