Φυσικό αέριο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή στην Ουκρανία

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών εν μέσω υψηλότερων εισαγωγών LNG και ενδείξεων ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα με την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έκλεισαν χθες κατά 2,2% χαμηλότερα στα 92,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Φεβρουαρίου, την ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ισοδύναμο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε 11% σε χαμηλό επτά μηνών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ακόμη, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βορειοδυτική Ευρώπη αυτόν τον μήνα πρόκειται να φτάσουν στα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο.

Οι έμποροι παρακολουθούν στενά εάν μπορεί να βρεθεί λύση σχετικά με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρωθεί σε ρούβλια για το αέριο του. 

Η θέση της Κομισιόν είναι ότι ο νέος μηχανισμός παραβιάζει τις υπάρχουσες κυρώσεις και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι οι ροές θα μπορούσαν να μειωθούν εάν δεν τηρηθούν οι όροι του.

Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να διακοπούν «φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί καθώς παρουσιάστηκε μια λύση», ανέφερε η Inspired Energy σε έκθεσή της χθες, Δευτέρα. \

«Η λύση θα επέτρεπε στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν τις αγορές τους σε προσυμφωνημένα ευρώ ή δολάρια», όπως λέει.

Η Uniper SE, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου, ανέφερε ότι είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μελλοντικές πληρωμές σε ευρώ και να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να μην συμφωνούν στην ανάγκη για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Εν τω μεταξύ, οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρέμειναν περιορισμένες και καθώς προβλέπεται ψυχρότερος καιρός για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η ζήτηση θα μπορούσε να ενισχυθεί.

Επίσης, οι προμήθειες από τη Νορβηγία πρόκειται να αυξηθούν, σύμφωνα με την Gassco AS, αλλά παραμένουν περίπου 10% κάτω από τον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα λόγω εργασιών συντήρησης. 

Οι παραγγελίες για ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία είναι πάνω από τα επίπεδα της Κυριακής, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες νωρίτερα τον Απρίλιο.

Φόβος για τις υποδομές

Ο πόλεμος έχει εγείρει ανησυχίες για ζημιές στις υποδομές. Το ένα τρίτο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αποστέλλονται στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας θα μπορούσε να χαθεί λόγω των ρωσικών δυνάμεων στα κατεχόμενα εδάφη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής Naftogaz Ukrainy

Τα στρατεύματα της Μόσχας διακόπτουν τη λειτουργία των αντλιοστασίων, δήλωσε ο Γιούρι Βιτρένκο, διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας.


epirusblog.gr
5 of 5
Φυσικό αέριο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή στην Ουκρανία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1706910451516096782
item