Γιάννενα: Στάθης Σιούτης - Προσέλκυση εταιρείας χαμηλού κόστους στο διεθνές αεροδρόμιο Ιωαννίνων

“Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ο τουρισμός έχει πληγεί από την πανδημία και από το πόλεμο στην Ουκρανία και μαζί με αυτούς τομείς και επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα με την τουριστική δραστηριότητα.

Η αεροπορική βιομηχανία αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο αυτής της αλυσίδας άμεσα συνδεδεμένο με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Δυστυχώς οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νομού μέσα από την ανάπτυξη του Διεθνούς Αεροδρομίου των Ιωαννίνων και την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, διακόπηκαν βίαια εξαιτίας κυρίως του κορωνοϊού.

Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά κατάσταση οφείλουμε να προσανατολιστούμε σε νέες ενέργειες, που θα δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις στην προώθηση του προορισμού.

Μια από αυτές είναι η διαφημιστική προβολή (marketing agreement) αεροπορικών προορισμών, που θα αποτελέσει μια ενεργητική και στοχευμένη τουριστική στρατηγική που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της εποχικότητας του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. 

Άλλωστε, στην αύξηση των επισκεπτών μέσω της προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους πρωτοστατούν περιφέρειες, δήμοι και επιμελητήρια ανά τη χώρα καθώς και τουριστικοί φορείς στη Ρόδο, στη Κεφαλλονιά, στη Κέρκυρα, στο Βόλο, στα Χανιά κ.α. 

Αξίζει να αναφερθεί το παράδειγμα του αεροδρομίου της Αγχιάλου, το οποίο αναμένεται να σημειώσει αύξηση στις πτήσεις του κατά 140% το 2022, μετά την πρόσφατη συμφωνία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας με την εταιρεία Eurowings GmbH , που σύνδεσε τον  Βόλο με δύο αεροδρόμια της Γερμανίας. 

Για αυτό το λόγο ζητούμε την στήριξη των αυτοδιοικητικών Α’ και Β’ βαθμού και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων (που ήδη έχει αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία) για να χρηματοτοδοτηθεί η όλη προσπάθεια, προκηρύσσοντας έναν διεθνή διαγωνισμό, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με μια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους εγνωσμένης αξίας, με σκοπό να ξεκινήσουν το 2023 τακτικές πτήσεις από/προς το διεθνές αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων είχε αλληλογραφία τον Απρίλιο του 2021 με εταιρεία-κολοσσό χαμηλού κόστους (η οποία διαθέτει στόλο που αποτελείται από περισσότερα από 450 αεροπλάνα 737-800 συν άλλα 210 σε παραγγελία). Κατά την αλληλογραφία η εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας εξέφρασε την επιθυμία της να συνεργαστεί με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, εφόσον τα κόστη γίνουν ανταγωνιστικά. 

Επίσης το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού με επιστολή του δηλώνει ότι στηρίζει την όλη προσπάθεια, προκειμένου να συνδεθεί αεροπορικώς η πόλη μας με κεντρικό αεροδρόμιο της Γερμανίας, σημειώνοντας πως στη Γερμανία ζουν και εργάζονται περί τις 100.000 απόδημοι Ηπειρώτες, ενώ από και προς τη χώρα μετακινούνται αρκετές φορές τον χρόνο και συγγενείς τους. 

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα Γιάννενα εξελίσσονται σε έναν σημαντικό πόλο έλξης μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών με έδρα τη Γερμανία. Μία εξ αυτών είναι η P&I, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε πρόσφατα πως μια αεροπορική σύνδεση με τη Φρανκφούρτη θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του προσωπικού της ίδιας της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση και άλλων εταιρειών του κλάδου. 

Η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται είναι τεράστια. Αξιοποιώντας τα κονδύλια που δεν διατέθηκαν στις τουριστικές εκθέσεις λόγω της πανδημίας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το κέρδος για τον προορισμό θα είναι πολλαπλάσιο τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. 

Είναι στο χέρι όλων μας να την αξιοποιήσουμε, για να ενισχύσουμε τον τουρισμό προϊόν της περιοχής όλο το χρόνο.

Για αυτό το λόγο προτείνω:

Τη μελέτη και προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση εταιρείας χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στην οποία θα επικεντρωθούμε στην κάλυψη της διαφημιστικής προβολής των προορισμών, που θα πραγματοποιηθούν οι αεροπορικές συνδέσεις.

Η κάλυψη όλων αυτών μπορεί να εξασφαλιστεί από τα κονδύλια που προορίζονταν για τις εκθέσεις, στις όποιες λόγω covid δεν συμμετείχαμε, καθώς και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ένταξης των παραπάνω δράσεων ή τμήματος αυτών στο νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ηπείρου στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σε πρώτη φάση οι προορισμοί που προτείνω είναι οι εξής:

-Ντίσελντορφ ή Φρακφούρτη: Aπό τις αρχές Απριλίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

Συχνότητα πτήσεων: Kάθε εβδομάδα / Δευτέρα & Παρασκευή 

-Λάρνακα: Aπό τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου

Συχνότητα πτήσεων: Kάθε εβδομάδα / Δευτέρα & Παρασκευή 

-Ισραήλ: Aπό τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου

Συχνότητα πτήσεων: Kάθε εβδομάδα / Δευτέρα & Παρασκευή 

-Άμστερνταμ: Aπό τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου

Συχνότητα πτήσεων: Kάθε εβδομάδα / Δευτέρα & Παρασκευή

-Κρήτη: Aπό τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου

Συχνότητα πτήσεων: Kάθε εβδομάδα / Δευτέρα & Παρασκευή 

Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τα «φτερά μας» για να δούμε επιτέλους την πολυπόθητη ανάπτυξη που επιζητούμε εδώ και χρόνια.”

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στάθης Σιούτης - Προσέλκυση εταιρείας χαμηλού κόστους στο διεθνές αεροδρόμιο Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6025347761064357847
item