Οι Σέρβοι δεν καλοβλέπουν την ιδέα της ένταξης στην ΕΕ- Τι έδειξε δημοσκόπηση

Η κοινή γνώμη στη Σερβία μοιάζει να έχει μεγάλη απόσταση από την ΕΕ σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στη χώρα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Euractiv.

H EE θα πρέπει να δώσει μάχη για την ένταξη των Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς φαίνεται ότι η βαλκανική χερσόνησος παραμένει μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στο διεθνές σκηνικό και χώρος που η Ευρώπη δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

1 στους 2 Σέρβους κατά της ΕΕ

Λίγο λιγότεροι από τους μισούς πολίτες της Σερβίας υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, ενώ μόνο ένας στους πέντε έχει θετική γνώμη για την ΕΕ, επιβεβαίωσε ο κορυφαίος ειδικός στις δημοσκοπήσεις της Σερβίας, Srdjan Bogosavljević, επικαλούμενος σχετική έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο.

Με βαριά καρδιά στην ΕΕ οι Σέρβοι

Σε όλες τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων, ο αριθμός των πολιτών που ήταν αισιόδοξοι για την ΕΕ ήταν μικρότερος από εκείνους που θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ένωση σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο Bogosavljević στις 8 Απριλίου. 

Μιλώντας σε ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «(Η λάθος) αντίληψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Δυτικά Βαλκάνια», ο Σέρβος σύμβουλος του πρακτορείου Ipsos είπε ότι μια έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο έδειξε ότι το 46% των Σέρβων πολιτών θα υποστήριζε την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ σε δημοψήφισμα, αλλά ότι μόλις το 21% των ερωτηθέντων είχε θετική γνώμη για την Ένωση.

Μεγαλώνει η αμφιβολία για την ευρωπαϊκή προοπτική

Η Σερβία είναι λιγότερο ενθουσιώδης για την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ από ό,τι πριν, και οι άλλες οικονομίες της περιοχής την υποστηρίζουν περισσότερο σε αυτό, πρόσθεσε ο Bogosavljević. 

Εν τω μεταξύ, το 90% των Μαυροβουνίων θα υποστήριζε την ένταξη στην Ένωση, μαζί με το 77% των Αλβανών και το 74% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Bogosavljević είπε ότι ο αριθμός των πολιτών που πίστευαν ότι η Σερβία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ είχε τριπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια.

«Το 2015, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν περίμεναν ότι η Σερβία θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ, σε αντίθεση με αυτόν τον Απρίλιο, όταν το 43% πλέον ήταν της ίδιας γνώμης», είπε ο Bogosavljević. 

Το 2008, το 32% των Σέρβων θεώρησε ότι η χώρα δεν θα έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, εάν εξαρτηθεί από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά το 2022 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 49%, είπε επίσης ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις, αναφέρει το Euractiv.


epirusblog.gr
5 of 5
Οι Σέρβοι δεν καλοβλέπουν την ιδέα της ένταξης στην ΕΕ- Τι έδειξε δημοσκόπηση
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6494135833113405641
item