Απομακρύνεται κάθε μέρα από την ΕΕ η Τουρκία- Ευρωβουλευτές για την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά

Ελάχιστη έως καθόλου προοπτική της ΕΕ για αυτήν την Τουρκία, λένε οι ευρωβουλευτές ύστερα και από την τελευταία απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον ακτιβιστή των δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά.

Ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεζ Αμορ (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανία) και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (Πράσινοι, Γερμανία) εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση τη Δευτέρα:

«Το δικαστικό σώμα της Τουρκίας επιβεβαίωσε τις χειρότερες προβλέψεις καταδικάζοντας τον Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη για φερόμενη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. 

Αυτή η λυπηρή απόφαση του 13ου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης περιφρονεί σαφώς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σίγουρα θα έχει συνέπειες στη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον Οσμάν Καβάλα και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους σε αυτή τη δίκη και στις οικογένειές τους»,. ξεκαθαρίζουν ο Λαγκοντίσνκι και ο Σάντσεζ.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του ισχύοντος συστήματος»

Οι δύο αρμόδιοι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι «σήμερα είναι μια πολύ θλιβερή μέρα όχι μόνο για αυτούς αλλά και για όσους καθημερινά υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία και για όλους όσους επιθυμούν να δουν τη χώρα να έρχεται πιο κοντά στην ΕΕ. Προφανώς δεν είναι αυτός ο τρόπος».

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του ισχύοντος συστήματος και δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη διάθεσης για πραγματικές μεταρρυθμίσεις κάθε είδους στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι.

«Υπό αυτή την άποψη, υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου προοπτική της ΕΕ για τη σημερινή Τουρκία, η οποία απομακρύνεται από τη διεθνή συναίνεση για μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, ενώ δεν σέβεται τις δικές της διεθνείς δεσμεύσεις», συμπληρώνουν.

Καταλήγοντας στην δήλωσή τους οι ευρωβουλευτές, επισημαίνουν πως «το γεγονός ότι ένας από τους δικαστές μέλη του δικαστηρίου ήταν υποψήφιος στην Εθνοσυνέλευση για το κυβερνών κόμμα είναι απλώς ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα του πώς αυτή η υπόθεση στιγματίστηκε από πολιτικές παρεμβάσεις. 

Η όλη διαδικασία τα τελευταία 4,5 χρόνια ήταν μια διαδοχή δικαστικών ελιγμών σε πλήρη παραβίαση των προτύπων δίκαιης δίκης».

Statement by @NachoSAmor and @SLagodinsky following the decision of a Turkish court to sentence rights activist #OsmanKavala to life in prison. Statement
39
Reply
Share
epirusblog.gr
5 of 5
Απομακρύνεται κάθε μέρα από την ΕΕ η Τουρκία- Ευρωβουλευτές για την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5047520448528937987
item