Ενοχλημένη η Τουρκία με τις δηλώσεις Πάιατ: Ατυχές αμάρτημα στη διπλωματία να υιοθετείς τις θέσεις των οικοδεσποτών σου

Με ένα tweet γεμάτο αιχμές η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα εκφράζει την ενόχλησή της για τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, χωρίς να τον κατονομάζει.

Η τουρκική πρεσβεία υποστηρίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα «αμαρτήματα» για έναν διπλωμάτη είναι να ξεχνά τις θέσεις της πατρίδας του και να υιοθετεί αυτές της χώρας που τον φιλοξενεί.

«Ένα από τα ατυχή αμαρτήματα στην πρακτική της διπλωματίας λέγεται "going native" («γίνομαι ντόπιος»). Συμβαίνει όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς αυτές των οικοδεσποτών σου».

Τι δήλωσε ο Τζέφρι Πάιτ και ενόχλησε την Τουρκία

Ο Τζέφρι Πάιατ ο οποίος το επόμενο διάστημα θα αποχωρήσει από την Αθήνα για αναλάβει υφυπουργός Ενέργειας στις ΗΠΑ, μίλησε τόσο στην Καθημερινή σήμερα όσο και στην ΕΡΤ χθες, εκφράζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ο αμερικανός πρέσβης μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του χαρακτήρισε το καλοκαίρι του 2020 ως τη δυσκολότερη περίοδο των ελληνοτουρκικών επί της θητείας του, αλλά και την πλήρη υποστήριξη των ενεργειών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα. Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους.

Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. 

Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης» σημείωσε. Προσέθεσε πως και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως δεν συγκρίνονται με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. «Ήταν μια σοβαρή κρίση» επισήμανε επιπροσθέτως μιλώντας στην ΕΡΤ.

Δεν σας απασχολεί σήμερα; «Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα» απάντησε και τόνισε πως οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, «ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία».

Το σημείο το οποίο φέρεται να πείραξε περισσότερο την Τουρκία ήταν αυτό από τη συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ στην Καθημερινή. 

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2020 και λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να ενεργοποιηθούν «έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου» αναφέρθηκε και στο σήμερα λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι βελτιωμένες «παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».


epirusblog.gr
5 of 5
Ενοχλημένη η Τουρκία με τις δηλώσεις Πάιατ: Ατυχές αμάρτημα στη διπλωματία να υιοθετείς τις θέσεις των οικοδεσποτών σου
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7493191299172618570
item