Γενοκτονία των Αρμενίων: Τούρκος βουλευτής κατέθεσε πρόταση νόμου για την αναγνώρισή της

O αρμενικής καταγωγής Τούρκος βουλευτής Γκάρο Παϊλάν κατέθεσε πρόταση νόμου την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, στην τουρκική βουλή.

«Με το νομοσχέδιο που κατέθεσα στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ζητώ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την αφαίρεση των ονομάτων των υπευθύνων της Γενοκτονίας από τους δημόσιους χώρους, την αντικατάστασή τους με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που τάχθηκαν κατά της Γενοκτονίας και την χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας στα θύματα και στα μέλη των οικογενειών τους» δήλωσε ο Παϊλάν, προκαλώντας αντιδράσεις από τους Τούρκους συναδέλφους του, που όμως δεν τον πτόησαν.

«Η μεγάλη καταστροφή του αρμενικού λαού θα πρέπει να συζητηθεί, να ονομαστεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη στο τουρκικό κοινοβούλιο . Εάν επιτευχθεί αυτό, δεν θα έχει σημασία τι έχουν να πουν σχετικά οι αρχηγοί κρατών και κοινοβουλίων άλλων χωρών. 

Η μόνη κοινωνία που θα γιατρέψει τις πληγές του αρμενικού λαού είναι η τουρκική κοινωνία και το μόνο κοινοβούλιο είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση» σχολίασε ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, συνεχίζοντας: «Η γενοκτονία των Αρμενίων έγινε σε αυτά τα εδάφη και η δικαιοσύνη της μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε αυτή τη γη, στην Τουρκία.

Ένας από τους λαούς με σημαντικό πληθυσμό που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, ήταν και οι Αρμένιοι».

Το νομοσχέδιο του Γκάρο Παϊλάν αν και εξαρχής δεν είχε καμία τύχη (απορρίφθηκε ως απαράδεκτο από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ) έχει μεγάλη συμβολική αξία, καθώς προβλέπει –μεταξύ άλλων– να αφαιρεθούν τα ονόματα των πρωτεργατών της Γενοκτονίας από δημόσιους χώρους, να τιμηθούν όσοι αντιτάχθηκαν στα σχέδια των Νεότουρκων και να δοθεί η τουρκική υπηκοότητα στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Την ίδια στιγμή βέβαια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχημάτιζε προκλητικά τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων», αντιδρώντας σε διαδήλωση Αρμενίων κατά την επίσκεψή του στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.


epirusblog.gr
5 of 5
Γενοκτονία των Αρμενίων: Τούρκος βουλευτής κατέθεσε πρόταση νόμου για την αναγνώρισή της
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8508783109561248304
item