Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα στο Ισραήλ για τα ενεργειακά και οδικός χάρτης από την Κοζάνη

Η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων στην περιοχή μας

Και ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει αμέσως το μήνυμα στον Ισραηλινό συνομιλητή του, εν μέσω πλείστων όσων σεναρίων για ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ που θα παρακάμπτει την Ελλάδα.

«Διανύουμε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αναταράξεων και σε αυτούς τους καιρούς, είναι πάντα σημαντικό να επαναβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε αρκετά ενεργειακά projects το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων ο EastMed που μοιάζει να «βγαίνει από το ψυγείο», αλλά και το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο EuroAsia Interconnector.

Ο κ. Λαπίντ, πάντως, κατάλαβε το μήνυμα του πρωθυπουργού. «Ήταν και για μένα σημαντικό να έρθω εδώ. Όλοι γνωρίζουν -δεν αποτελεί μυστικό- ότι η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχει βελτιωθεί. 

Ήταν σημαντικό λοιπόν για μένα να έρθω εδώ και να πω: ακούστε, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα που είναι τόσο στενές. 

Και αυτή η συμμαχία που έχουμε είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς», είπε με τη σειρά του, με τον Κυριακή Μητσοτάκη να νεύει ικανοποιημένος από τα όσα άκουγε, καθώς ο Ισραηλινός πολιτικός δεσμευόταν ρητά ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα προβεί σε κάποιο βήμα που θα ανατρέπει τη στρατηγική συνεργασία με την Αθήνα, προς τέρψιν της αναβίωσης της σχέσης με την Τουρκία.

Λιγνίτης και «πράσινη» μετάβαση  

Kαι ενώ αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» για τις διακρατικές ενεργειακές συνεργασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στην Κοζάνη, προκειμένου να εγκαινιάσει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην περιοχή που θα δίνει «πράσινο ρεύμα» σε 75.000 νοικοκυριά και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη τέτοια εγκατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη.

Από την Κοζάνη που βρίσκεται στην αιχμή της ενεργειακής μετάβασης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει με την εξόρυξη λιγνίτη ως το τέλος του έτους, προκειμένου να μην υπάρξει ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας. 

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η χώρα επαναφέρει τη χρήση λιγνίτη, η οποία από το 2010 βαίνει κλιμακωτά μειούμενη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα «κατεβάσει τον διακόπτη» φέτος, από τη στιγμή που υπάρχει, έστω ως απειλή, η προοπτική διακοπής της παροχής ρωσικών ορυκτών πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι ο σχεδιασμός για την ενεργειακή μετάβαση προς ένα πιο «πράσινο» αποτύπωμα δεν πηγαίνει πίσω, παρά την αναγκαία «διόρθωση» λόγω της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. 

Η χώρα, άλλωστε, κινείται πλέον στη λογική της αυτονόμησης από τις ρωσικές πηγές, όπως μαρτυρούν και τα σχέδια για ανακοινώσεις όσον αφορά τους υγρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

epirusblog.gr
5 of 5
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα στο Ισραήλ για τα ενεργειακά και οδικός χάρτης από την Κοζάνη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7329329816943313674
item