Αυτός είναι ο άπιαστος πύραυλος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (Εικόνες)

Ο IRIS-T είναι πύραυλους αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας με δυνατότητες εκτέλεσης εντυπωσιακών ελιγμών

Μέρος του οπλισμού της νεότερης έκδοσης του Gripen, της Gripen E (ή αλλιώς JAS 39E), είναι ο εξαιρετικά ευέλικτος πύραυλος αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας IRIS-T. Το όπλο μπορεί να χτυπήσει κάθε στόχο σε μέγιστη απόσταση 25 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος αποκαλείται και AIM-2000 και αποτελεί μέρος και του ελληνικού οπλοστασίου.

Ο IRIS-T είναι ένας επόμενης γενιάς πύραυλος αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας που σκοπό είχε να αντικαταστήσει τον παλιό AIM-9 Sidewinder. 

Σήμερα είναι ένας από τους πιο εξελιγμένους του είδους του, κυρίως εξαιτίας της υψηλής του ταχύτητας, των υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών του και της ασυναγώνιστης ευελιξίας του. Ένας Από Τους Φονικότερους Πυραύλους Του 21ου Αιώνα

Ο πύραυλος αναπτύχθηκε μέσα από ένα πολυεθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων. Στις ΗΠΑ ανατέθηκε η ανάπτυξη ενός πύραυλου μεσαίας εμβέλειας (καταλήγοντας στον AIM-120 AMRAAM), ενώ η Γερμανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Αγγλία ανέλαβαν το πρόγραμμα πυραύλου μικρής εμβέλειας. 

Ωστόσο, μετά τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Γερμανία αποφάσισε το 1995, μαζί με την χώρα μας, την Ιταλία, την Νορβηγία, την Σουηδία και τον Καναδά, να αναπτύξουν έναν πύραυλο με μικρότερη εμβέλεια και μεγαλύτερη ευελιξία. 

Η Βρετανία από την άλλη συνέχισε με τον αρχικό σχεδιασμό της, και ο πύραυλός της (ASRAAM) ξεκίνησε να υπηρετεί λίγο αργότερα. Το πρόγραμμα της Γερμανίας (αυτό που κατέληξε στον IRIS-T) χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί (ειδικά όταν ο Καναδάς το εγκατέλειψε το 2005), αλλά ξεκίνησε να υπηρετεί το 2005.

Αφού ο IRIS-T έχει ως βασικό σκοπό την αντικατάσταση του Sidewinder, κάθε αεροσκάφος που μπορεί να εκτοξεύσει τον AIM-9 μπορεί να εκτοξεύσει και τον IRIS-T. Έτσι, ο νέος πύραυλος έγινε μία ελκυστική επιλογή αντικατάστασης.

Ο πύραυλος αέρος-αέρος χρησιμοποιεί πλοήγηση υπέρυθρων, γνωστή ως heat seeking (αναζήτηση θερμότητας). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ο IRIS-T κατευθύνεται προς τους στόχους του ακολουθώντας την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν. 

Ο πύραυλος, σε αντίθεση με παρόμοια όπλα, μπορεί να ξεχωρίσει τον πραγματικό στόχο από αντίμετρα. Γενικά, λέγεται πως το όπλο είναι αρκετά ανθεκτικό σε ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Πιστεύεται πως ο IRIS-T είναι ένας από τους φονικότερους πυραύλους σήμερα. Διαθέτει έναν ισχυρό κινητήρα που του δίνει την δυνατότητα να πετάει με ταχύτητα μαχ 3 (3.703 χλμ/ώρα), χαρακτηριστικό που του επιτρέπει να φτάσει σχεδόν όλα τα εχθρικά αεροσκάφη και να τα καταστρέψει με την φονική, ισχυρά εκρηκτική κεφαλή του. 

Ο πύραυλος είναι επίσης πιο ευέλικτος από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά του 21ου αιώνα. Ο IRIS-T μπορεί με ευκολία να εκτελέσει ελιγμούς της τάσεως των 60 G, ενώ τα περισσότερα μαχητικά περιορίζονται στα 12 G. Η εμβέλεια του ωστόσο θεωρείται περιορισμένη αφού φτάνει τα 25 χιλιόμετρα. Ο βρετανικός ASRAAM έχει σχεδόν διπλάσιο βεληνεκές. 


epirusblog.gr
5 of 5
Αυτός είναι ο άπιαστος πύραυλος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (Εικόνες)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5059671312584822526
item