Γιάννενα: Δεσμεύσεις για ισχυρή συνεργασία των Αστυνομιών Ελλάδος-Αλβανίας

Η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις αστυνομίες Ελλάδος και Αλβανίας με στόχο την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος αλλά και η επίλυση κατά το δυνατόν, των προβλημάτων που προκύπτουν με πολύωρες καθυστερήσεις και ατέλειωτες ουρές στα σύνορα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης μετακίνησης από την Ελλάδα προς την Αλβανία και αντίστροφα, ήταν τα δύο θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη Ελλάδας και Αλβανίας, Λευτέρης Οικονόμου και Andi Mahila αντίστοιχα, το πρωί της Παρασκευής, στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Οι δύο υφυπουργοί πήραν μέρος σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι της αστυνομίας από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία αλλά και από τις όμορες περιοχές της αλβανικής πλευράς. 

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η θέση σε λειτουργία των όσων έχουν συμφωνηθεί για τη συνεργασία των δύο αστυνομικών σωμάτων, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις των πολιτικών ηγεσιών των Αστυνομιών των δύο χωρών.

Το καλό επίπεδο της ως τώρα συνεργασίας υπογράμμισαν πολλές φορές στους χαιρετισμούς τους οι δύο Υφυπουργοί. 

Η συνάντηση της Κακαβιάς αποτέλεσε συνέχεια της συνάντησης και των συζητήσεων που είχαν στην Αθήνα οι δύο Υπουργοί και έχει σκοπό να κάνει σε πρακτικό επίπεδο πολύ ουσιαστικότερη τη συνεργασία των ομόρων υπηρεσιών των δύο χωρών, από την πλευρά της Ελλάδας, από τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε, πως η συνεργασία των δύο υπηρεσιών θα διευκολυνθεί με την λειτουργία του κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών, που θα γίνει στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά, σε 24ωρη βάση. 

Το κέντρο θα είναι στελεχωμένο από αστυνομικούς και τελωνειακούς των δύο χώρων και στο πλαίσιο της λειτουργίας του θα αναπτύσσονται οι αναγκαίες επιχειρησιακές δράσεις για την αντιμετώπιση του οργανωμένου και διασυνοριακού εγκλήματος, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Όσον αφορά την περίοδο του Πάσχα, κατά την οποία αναμένεται αυξημένη κίνηση στους συνοριακούς σταθμούς, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και έχουν δοθεί οδηγίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς.

Στη συνάντηση των δύο Υφυπουργών τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα, στην κατεύθυνση να αποφευχθούν το φετινό Πάσχα, οι εικόνες των ουρών ακινητοποιημένων οχημάτων στην αναμονή για διαβατηριακό έλεγχο.

Ο κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει ταλαιπωρία για τους διερχόμενους οδηγούς από τα τελωνεία της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας προς την Αλβανία και αντίστροφα. 

Τόνισε δε πως όταν υπάρχει μεγάλη προσέλευση και κίνηση είναι αναμενόμενο να υπάρχουν καθυστερήσεις, αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου διότι οι  αρχές είναι υποχρεωμένες να τηρούν τους κανόνες του διαβατηριακού ελέγχου με βάση την ΕΕ και τη συνθήκη του Σέγκεν.

”Έχει σημασία ότι έχοντας επισημάνει κάποια προβλήματα από το παρελθόν, προσπαθούμε μέσα από πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αυτά να επιλυθούν και είναι θέματα τεχνικά και όχι πολιτικά” τόνισε ο κ. Οικονόμου. 

Επίσης απηύθυνε παράκληση σε όσους σκέφτονται την επόμενη περίοδο να διασχίσουν τα σύνορα, να συνεργάζονται με τους αρμοδίους των δύο χωρών και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε για μια ακόμα φορά τη σταθερή θέση της Ελλάδας για στρατηγική φιλία με την Αλβανία και σταθερή υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. 

Δήλωσε συγκεκριμένα πως “είμαστε φίλοι και σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ και στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας και ένα ισχυρό μήνυμα στο οργανωμένο έγκλημα ότι είναι σταθερή η βούλησή μας για να κάνουμε ότι χρειάζεται για να είμαστε αποτελεσματικοί”.

Παναγιώτης Μπούρχας

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δεσμεύσεις για ισχυρή συνεργασία των Αστυνομιών Ελλάδος-Αλβανίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3431984607091012001
item