Γιάννενα: Τι ιστορικό κέντρο (Ιωαννίνων) θέλουμε;

Την υποβάθμισή του δια της παραπομπής στην Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων… η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη 3 Μαΐου, παραπέμπει το μέλλον της οδού Ανεξαρτησίας και γενικότερα τη φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης, η δημοτική αρχή Ελισάφ που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα εν μέσω πυρών, για το έργο του ανοιχτού κέντρου εμπορίου (open mall).

Το έργο αυτό στα Γιάννενα όσο και τα αντίστοιχά του σε άλλες πόλεις, έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες και σε ορισμένες περιπτώσεις εγκαταλείφθηκαν. 

Στην πόλη μας προχώρησε η παρέμβαση που είχε μελετηθεί και ενταχθεί χρηματοδοτικά από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο η αρτιότητά του διακυβεύεται αφενός εξαιτίας της συμμετοχής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στο σκέλος που αφορά τις προσόψεις των εμπορικών καταστημάτων και αφετέρου, η φυσιογνωμία δρόμων όπως η οδός Ανεξαρτησίας, αποτελούν εστία πολιτικής έντασης ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση που βλέπει σοβαρές κακοτεχνίες στο έργο.

Η δημοτική αρχή διατείνεται πως εκτέλεσε τη μελέτη που παρέδωσαν οι προηγούμενοι, η αλήθεια ωστόσο απέχει αρκετά από την απλουστευτική αυτή άποψη της διοίκησης Ελισάφ, καθώς ένα έργο μελετάται αλλά δεν παρακολουθείται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου όπως πρέπει, προφανώς και δεν εκτελείται όπως ορίζουν οι μελέτες… 

Μήπως στην προκειμένη περίπτωση έγινε αυτό; Και επιπλέον: το έργο της Ανεξαρτησίας στιγματίστηκε από παλινωδίες, έλλειψη καλού προγραμματισμού και καθυστερήσεις που κοστίζουν στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου δρόμου. 

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στη νυν δημοτική αρχή, η οποία δεν το προτεραιοποίησε, όπως του έπρεπε. 

Δεν το παρακολούθησε και δε μελέτησε τα αποτελέσματα που παρήγαγε το κλείσιμο του δρόμου για όσο εξελίσσονταν οι εργασίες, διαδικασία που θα της επέτρεπε να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για σημαντικές αλλαγές τις οποίες θα μπορούσε σήμερα να προτείνει. 

Ο διάλογος

Κι ερχόμαστε στον… εξ ανάγκης δημόσιο διάλογο, τον οποίο θα επιχειρήσει η δημοτική αρχή, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη.

Κυρίως από την πλευρά του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου «Τα παλιά Γιάννινα» τίθεται η αναγκαιότητα πεζοδρόμησης της οδού Ανεξαρτησίας αλλά και άλλων οδών του ιστορικού κέντρου.

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του συγκεκριμένου ενεργού Συλλόγου, πάγια θέση που έχει διαμορφωθεί από μέλη και μη μέλη του Συλλόγου, κατοίκους, επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και εργαζόμενους των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου, είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει κάτι στο ιστορικό κέντρο.

Οι ζητούμενες αλλαγές περιστρέφονται από τη μορφή της οδού Ανεξαρτησίας. Σήμερα αυτός ο δρόμος είναι “ερμαφρόδιτος”, καθώς έχει την όψη πεζόδρομου λόγω της μικρής υψομετρικής διαφοράς μεταξύ οδοστρώματος και κράσπεδου αλλά είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί ως δρόμος.

Όταν ξεκίνησε η μελέτη για το open mall, υπήρχε η πρόταση για πεζόδρομο. Στην πορεία ωστόσο, οι επιχειρήσεις της περιοχής εκτίμησαν πως πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η ροή αυτοκινήτων για φορτοεκφορτώσεις και κάποια βαριά οχήματα. 

Όσοι θέλουν τον πεζόδρομο, δέχονται να γίνει μια συζήτηση για λειτουργία του δρόμου, ορισμένες ώρες της ημέρας, ως τις 12 μεσημέρι για παράδειγμα, και ακολούθως, ο δρόμος να κλείνει στα αυτοκίνητα. 

Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής να γίνει πεζόδρομος η Ανεξαρτησίας δεν περιλήφθηκε στην πρόταση χρηματοδότησης του open mall από την προηγούμενη δημοτική αρχή, παρά και τις αντίθετες προβλέψεις του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) – αυτό το σχέδιο παρεμπιπτόντως, φαίνεται να έχει αγνοηθεί πλήρως και από τους νυν και από τους προηγούμενους, παρ’ ότι εκπονημένο…

Η λειτουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων στο ιστορικό κέντρο, θα μπορούσε να αναδείξει τα διατηρητέα μνημεία της γειτονιάς: είναι σημαντικό πως τα περισσότερα διατηρητέα κτίρια στην πόλη βρίσκονται συγκεντρωμένα στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Θα μπορούσε λοιπόν, να δημιουργηθεί μια περιπατητική διαδρομή που θα αναδείκνυε προς τον επισκέπτη της πόλης, τα κτίρια αυτά. Περνώντας με το αυτοκίνητο κάποιος, χάνει την ομορφιά αυτών των οικοδομημάτων. 

Έτσι, η πεζοδρόμηση θα λειτουργούσε λυτρωτικά για τα διατηρητέα του ιστορικού κέντρου και εδώ απαιτείται μια σοβαρή συνέργεια ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων κτιρίων. 

Από το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” άλλωστε, είχε παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2019, μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέων κτιρίων της πόλης, δημόσιων – δημοτικών και ιδιωτικών

Είναι καιρός πια, να αρχίσει η δημοτική αρχή να υλοποιεί και κάποιες από τις προτάσεις του προεκλογικού της προγράμματος…

Η πεζοδρόμηση θα έδινε ώθηση στο ιστορικό κέντρο και θα προσέλκυε περισσότερα καταστήματα. 

Ήδη σήμερα βγαίνουν κάποιες νέες άδειες για καινούργια καταστήματα, όχι μόνο υγειονομικού ενδιαφέροντος και αυτό είναι σημαντικό, καθώς θα πρέπει να διατηρηθεί η εμπορική φυσιογνωμία της περιοχής που είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Έστω και αργά, ένας σοβαρός διάλογος για το ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων πρέπει να ανοίξει και στη διαδικασία αυτή έχουν λόγο όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Ας είναι και στην Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων…

Η οδός Ανεξαρτησίας, κατασκευασμένη επί δημαρχίας Γκόντα, όπως ήταν πριν την “αποκατάσταση”
Η οδός Ανεξαρτησίας σήμερα, μετά την τελευταία ανακατασκευή και “αποκατάσταση”

(Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα των Σκεπτόμενων πολιτών στο Facebook https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon)

Πηγή: pbnews.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τι ιστορικό κέντρο (Ιωαννίνων) θέλουμε;
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5424395847335057529
item