Η Γερμανία ανησυχεί για τα Βαλκάνια και ενθαρρύνει τη Σερβία να επιλέξει την ΕΕ αντί για τη Ρωσία

H Γερμανία φοβάται ότι τα Βαλκάνια θα αποτέλεσουν τον επόμενο σταθμό σε ένα ντόμινο διεθνών εξελίξεων και συγκρούσεων αν δεν επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ ταξίδεψε προ ημερών στη Σερβία, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 

Με την ανάληψη των καθηκόντων της τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέστησε σαφές ότι τα Βαλκάνια ήταν ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής. 

Ένα πρώιμο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο διορισμός του Πράσινου βουλευτή Μάνουελ Σαραζίν ως ειδικού εκπροσώπου της κυβέρνησης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Καθώς οι εκλογές ολοκληρώθηκαν στη Σερβία με το Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να κερδίζει την προεδρία με ποσοστό 59,3%, τα μέλη της γερμανικής Bundestag υπογράμμιζαν δύο μέρες πριν την εκλογική μάχη ότι αναμένουν από την νέα κυβέρνηση του Βελιγραδίου να έρθει σε σαφή ρήξη με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Welle.

Ανησυχεί για τα Βαλκάνια το Βερολίνο

Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων έχει εντείνει τη δέσμευση του προς τα Βαλκάνια από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με αξιωματούχους να φοβούνται ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να πυροδοτήσει συγκρούσεις σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης.

Η Αναλένα Μπέρμποκ ταξίδεψε βιαστικά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για να καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη σχετικά με την πρόθεσή της να επιτρέψει σε αυτές τις χώρες να ενταχθούν. 

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε επίσης στα Δυτικά Βαλκάνια σε συνέντευξη τύπου στις 28 Μαρτίου, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία πρέπει να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό».

«Πρέπει να δούμε και τις έξι χώρες των Βαλκανίων ως ίσες»

Ο Αντίς Αχμέτοβιτς, βοσνιακής καταγωγής εισηγητής της Bundestag για τα Δυτικά Βαλκάνια, είχε δηλώσει προεκλογικά πως είναι θετικό σημάδι ότι η αντιπολίτευση της Σερβίας δεν προσπαθεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές. 

«Μετά τις τελευταίες εκλογές, όλοι οι θεμελιώδεις μηχανισμοί μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας -με την οποία η αντιπολίτευση εποπτεύει το έργο της κυβέρνησης- εξαφανίστηκαν», είπε ο 28χρονος Σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος εξελέγη στην Bundestag το 2021. Ο ίδιος δηλώνει πως το μέλλον της γερμανικής πολιτικής στα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι πολύ διαφορετικό.

Ο Αχμέτοβιτς είπε επιπλέον ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση στα Βαλκάνια από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). «Είμαστε μάρτυρες της δημιουργίας μιας νέας πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία κάθε χώρα θα έχει τον δικό της ρόλο», είπε. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε και τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως ίσες», πρόσθεσε.

Ο Αχμέτοβιτς είπε ότι οι στρατηγικές που αναζητούσαν ένα κεντρικό πρόσωπο ως εγγυητή της σταθερότητας των Βαλκανίων δεν ήταν προς το συμφέρον της περιοχής, της Γερμανίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κάθε αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης θα έχει τον ίδιο ρόλο όσον αφορά τη σταθερότητα», είπε. «Αυτό ήταν λίγο διαφορετικό επί Άνγκελα Μέρκελ».

Η Σερβία πρέπει να παρέχει σταθερότητα

Ο Αχμέτοβιτς επέκρινε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να μην επιτρέψει σε Κοσοβάρους με σερβική υπηκοότητα να συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής.

«Ό,τι είναι δυνατό για Τούρκους ή Σέρβους πολίτες που ζουν στη Γερμανία θα πρέπει να είναι δυνατό και στο Κοσσυφοπέδιο», είπε. «Για μένα η απόφαση του πρωθυπουργού Albin Kurti είναι ακατανόητη».

Ο βουλευτής είπε ότι το Βελιγράδι συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις καταστάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Η Σερβία πρέπει να παρέχει σταθερότητα διασφαλίζοντας ότι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας σε αυτές τις χώρες δεν προέρχεται από τη Σερβία», ανέφερε. «Επειδή όλες οι συγκρούσεις στις γύρω χώρες συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη Σερβία», συμπλήρωσε.

Αναμένουμε ξεκάθαρη θέση

Αν και η Γερμανία είχε προηγουμένως αποδεχτεί σιωπηρά την προσπάθεια της Σερβίας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εισβολή στην Ουκρανία δεν αφήνει άλλα περιθώρια για κάτι τέτοιο, είπε ο Αχμέτοβιτς. 

«Αναμένουμε μια ξεκάθαρη θέση για την εξωτερική πολιτική από τη Σερβία», σημείωσε. «Το Βελιγράδι πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να έχει κανείς την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Είναι ώρα να πάρει θέση και όχι να αναζητά συμβιβασμούς».

Η Σερβία πρέπει να καταδικάσει Ρωσία και Πούτιν

Ο Άντον Χοφράιτερ, ο Πρόεδρος των Πρασίνων στην επιτροπής Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Μπούντεσταγκ, είπε ότι το Βελιγράδι είχε έναν «δύσκολο δρόμο» προς την ΕΕ.

«Η Σερβία χρειάζεται επειγόντως να επιστρέψει στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», είπε. «Αυτό περιλαμβάνει την πλήρη καταδίκη της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την ένταξη στις τάξεις των Ευρωπαίων εταίρων της».

Η Ρενάτα Αλτ, η πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Bundestag, είχε παρόμοια άποψη: «Οι ελιγμοί του Βούτσιτς μεταξύ Ανατολής και Δύσης αντικατοπτρίζονται επίσης από την αντίθεσή του να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει σοβαρές συνέπειες».

Προέβλεψε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα είχε αντίκτυπο στις εκλογές στη Σερβία. «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει υποβιβάσει ζητήματα που κινητοποιούν τους ψηφοφόρους, όπως το περιβάλλον και η διαφθορά, σε δεύτερη μοίρα», εξήγησε.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις μετά τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές/ πηγή: AP

Εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, η Σερβία πρέπει να απομακρυνθεί από τον Πούτιν

Το αντιπολιτευόμενο CDU και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση στη Γερμανία συμμερίζονται την άποψη των κυβερνητικών κομμάτων ότι η Σερβία πρέπει να επιλέξει την ΕΕ. «Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής που ακόμη και οι πολιτικοί της Σερβίας δεν μπορούν να αγνοήσουν», δήλωσε ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU.

Εάν η Σερβία έχει σοβαρές φιλοδοξίες να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να απομακρυνθεί αξιόπιστα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να ενταχθεί στο μπλοκ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

«Ο σερβικός λαός αξίζει να είναι μέρος της ΕΕ και να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος με ειρήνη και ευημερία», είπε ο Χαρντ, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι είχε τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στη συμβολή στη μελλοντική επιτυχία των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, είπε, οι Σέρβοι πολιτικοί πρέπει «να αφήσουν τα φαντάσματα του χθες να αναπαυτούν και να κοιτάξουν με τόλμη το μέλλον».


epirusblog.gr
5 of 5
Η Γερμανία ανησυχεί για τα Βαλκάνια και ενθαρρύνει τη Σερβία να επιλέξει την ΕΕ αντί για τη Ρωσία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7564496786156134649
item