Άρτα: Αναβιώνει και φέτος το έθιμο της φωτιάς στην Άγία Θεοδώρα

Την μεγάλη Πέμπτη και ώρα 8:30 το απόγευμα θα αναβιώσει το έθιμο της μεγάλης φωτιάς στον αύλιο χώρο του ναού της Αγίας Θεοδώρας...
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ενορίτες και παιδιά από την ενορία της Αγίας θεοδώρας ένα μήνα πριν την Μεγάλη Πέμπτη πηγαίνουν στης όχθες του ποταμού Άραχθου και συγκεντρώνουν κορμούς δέντρων που κατεβάζει το ποτάμι. 
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τους στήνουν στην πλατεία της εκκλησιάς και το βράδυ στο έκτο ευαγγέλιο ανάβουν φωτιά.

Το έθιμο συμβολίζει της φωτιές που άναψαν έξω από το κυβερνείο του Ποντίου Πιλάτου αναμένοντας την απόφαση για την τύχη Του, ενώ ο Πέτρος Τον απαρνούνταν 3 φορές Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται από τα χωριά Βλαχέρνα και Κορφοβούνι!

Αμέσως μετά το τέλος της ακολουθίας περίπου στις 10:00 το βράδυ ο εφηβικός Ψαλτικός χορός του μουσικού σχολείου Άρτας θα ψάλει στην πλατεία της Αγίας και δίπλα από τη φωτιά τα εγκώμια.

Περί 11:00 το βράδυ θα ξεκινήσει ο στολισμός του επιταφίου από τους νέους και τις νέες της ενορίας με τον παραδοσιακό τρόπο πέταλο πέταλο.

Την μεγάλη Παρασκευή θα γίνει η περιφορά του επιταφίου μαζί με τους άλλους επιτάφιους στο κέντρο της πόλης και στην επιστροφή έξω από το ναό όλοι οι πιστοί θα περάσουν κάτω από τον επιτάφιο για ευλογία.

Το μεγάλο Σάββατο το πρωί στην πρώτη Ανάσταση η καμπάνα της Αγίας Θεοδώρας θα σημάνει το ευχάριστο γεγονός και από το καμπαναριό οι ενορίτες θα σπάσουνε τις στάμνες όπως ορίζει το έθιμο.

Το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου με το δεύτε λάβετε φως θα αφεθούν στον ουρανό της πόλης μας πλήθος φλεγόμενων αερόστατων συμβολίζοντας την άνοδο της ψυχής στον ουρανό και με το Χριστός Ανέστη πλήθος πυροτεχνημάτων θα γεμίσουν τον αρτινό ουρανό.

Την ίδια στιγμή θα αναβιώσει το έθιμο του Ιούδα που συμβολίζει την κάθαρση και το τέλος της προδοσίας!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινού Ναούθς Αγίας Θεοδώρας Άρτας, όλες οι ακολουθίες και τα έθιμά θα μεταδοθούν ζωντανά με πέντε διαφορετικές κάμερες από τη σελίδα του συλλόγου στο facebook.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Αναβιώνει και φέτος το έθιμο της φωτιάς στην Άγία Θεοδώρα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5969956497296245491
item