Αυτό το ήξερες; – Από που προέρχεται η έκφραση «τα μιλάει φαρσί» και τι πραγματικά σημαίνει;

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει την έκφραση «τα μιλάει φαρσί», η οποία θέλει να δείξει ότι κάποιος μιλάει πολύ καλά οποιαδήποτε ξένη γλώσσα.

Γνωρίζετε όμως τι πραγματικά είναι το «φαρσί»; «Φαρσί» ονομάζεται η γλώσσα που μιλούν στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και στη νότια Ρωσία, και δεν είναι άλλη από την περσική γλώσσα.

Απλά «Φαρσί» ονομάζεται μόνο στο Ιράν, ενώ στο Αφγανιστάν λέγεται «Νταρί» ενώ στις χώρες τις κεντρικής Ασίας όπως το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ονομάζεται «Τατζίκ».

Όσον αφορά στο γιατί προέκυψε αυτή η έκφραση, όπως πάντα υπάρχουν περισσότερες από μια εκδοχή. 

Οι κυριότερες κάνουν λόγο για τουρκικό κατάλοιπο στη γλώσσα και παραπέμπει στην εποχή που για ένα Τούρκο, που θα ήταν μορφωμένος ή θα ανήκε στην ανώτερη τάξη, η γνώση της περσικής ή της «φαρσί» ήταν κάτι το αναγκαίο και το φυσικό.

Εξάλλου ήταν μια γλώσσα που ομιλούνταν στη Μικρά Ασία από τα αρχαία χρόνια, με τους Ίωνες και τους Αιολείς να τη χρησιμοποιούν στο εμπόριο ή για να επιβιώνουν όταν οι Πέρσες τους κατακτούσαν. Για να μιλάνε καλά τη γλώσσα έπρεπε να τα μιλάνε φαρσί.

epirusblog.gr
5 of 5
Αυτό το ήξερες; – Από που προέρχεται η έκφραση «τα μιλάει φαρσί» και τι πραγματικά σημαίνει;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 607863492209654838
item