Τι συμβαίνει στην ψυχολογία ενός ατόμου που βάζει τελεία στο τέλος ενός μηνύματος;

Πλέον το texting αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους με όλες τις εφαρμογές και τα social media να παρέχουν τρόπους ανταλλαγής μηνυμάτων.

Μάλιστα όλοι μας, μπορούμε να καταλάβουμε αρκετά για την προσωπικότητα του άλλου διαβάζοντας τα κείμενά του, τα σημεία στίξης που χρησιμοποιεί, το συντακτικό του, την ορθογραφία του, τα πεζά ή τα κεφαλαία γράμματα και τα greeklish.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει όμως το να βάζει ένας άνθρωπος τελεία στο τέλος της φράσης που στέλνει στo texting;

Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Binghamton η τελεία στο τέλος του μηνύματος είναι παράλογη. 

Επίσης ο παραλήπτης αντιλαμβάνεται τέτοιου είδους μηνύματα ως αναληθή: Για παράδειγμα δεν γίνεται κάποιος να στείλει «Πέρασα τέλεια.» Το πιο φυσιολογικό είναι να βάλει ένα θαυμαστικό, ένα emoji, ή έστω τίποτα απολύτως. 

Η τελεία στο τέλος ενός μηνύματος, είναι -και επιστημονικά αποδεδειγμένα πλέον- χαρακτηριστικό των ανθρώπων με ψυχολογικές διαταραχές ή των μεγάλων σε ηλικία ατόμων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα με την τεχνολογία και τα smartphones.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Celia Klin «Στα γραπτά μηνύματα λείπουν πολλά από τα κοινωνικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε πραγματικές συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν μιλούν, οι άνθρωποι μεταφέρουν εύκολα κοινωνικές και συναισθηματικές πληροφορίες με το βλέμμα, τις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο της φωνής, τις παύσεις κλπ. 

Οι άνθρωποι προφανώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους μηχανισμούς όταν στέλνουν μηνύματα. Έτσι, είναι λογικό να βασίζονται τα γραπτά μηνύματα σε αυτό που έχουν στη διάθεσή τους: emoticons, σκόπιμα ορθογραφικά λάθη που μιμούνται ήχους ομιλίας και, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, σημεία στίξης».

Αν λοιπόν κάποιος χρησιμοποιεί συχνά τελεία, κάτι δεν πάει καλά μέσα του. Καλό θα είναι η τελεία να μπαίνει εκεί που πραγματικά ταιριάζει και να ανταποκρίνεται στο ύφος και το περιεχόμενο του μηνύματος. 

epirusblog.gr
5 of 5
Τι συμβαίνει στην ψυχολογία ενός ατόμου που βάζει τελεία στο τέλος ενός μηνύματος;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6869228755739122743
item