Πρέβεζα: Σήμερα στην ΟΑΣΗ η ενημερωτική ημερίδα για “Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης στο αρχαίο θέατρο Κασσώπης”

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 & ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας

Ενημερωτική Ημερίδα

“Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης στο αρχαίο θέατρο Κασσώπης”

Απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό ανάγλυφο των πρανών του λόφου Κιτέπ, στη ΒΔ πλευρά της πόλης, το θέατρο της Κασσώπης αποτελεί ίσως το πιο εντυπωσιακό δημόσιο οικοδόμημά της. 

Χτισμένο τον 3ο αι. π.Χ. είχε χωρητικότητα περίπου 6.000 θεατές και διαθέτει μια εξαιρετική θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και τα Ακαρνανικά όρη. 

Το μνημείο διασώζει το 80% του αρχαίου δομικού του υλικού, όμως υπέστη σημαντικές φθορές και αλλοιώσεις εξαιτίας των συνεχών κατακρημνίσεων βράχων από τον υπερκείμενο ορεινό όγκο, της σεισμικής δραστηριότητας αλλά και της κακής ποιότητας του τοπικού ασβεστόλιθου.

Η πλήρης αποκάλυψη των δομικών μέρων του θεάτρου και η πιλοτικού χαρακτήρα σημειακή αποκατάστασή του αποτέλεσε το αντικείμενο του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας «Αποκατάσταση – Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (Α΄ Φάση)» που υλοποιήθηκε την περίοδο 2017-2022. 

Παράλληλα και υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εφαρμόζονται μέτρα ανάσχεσης των κατολισθητικών φαινομένων από τον υπερκείμενο ορεινό όγκο εξασφαλίζοντας την απαραίτητη προστασία του μνημείου και των επισκεπτών του.

Πρόγραμμα Ημερίδας

19.00: Προσέλευση

19.20 – 19.30: Χαιρετισμοί

19.30 – 19.50: “Ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης. Έρευνα και ανάδειξη”, Ανθή Αγγέλη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Πρέβεζας, Δρ Αρχαιολόγος

19.50 – 20.10: “Γεωλογικές και γεωτεχνικές προκλήσεις κατά την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης”, Γιώργος Ντουνιάς, Δρ Πολιτικός Μηχανικός

20.10 – 20.30: “Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης”, Δήμητρα Δρόσου, Αρχαιολόγος Msc

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Σήμερα στην ΟΑΣΗ η ενημερωτική ημερίδα για “Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης στο αρχαίο θέατρο Κασσώπης”
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 7158648040134505670
item