Το κόλπο που βοηθάει να καταλάβουμε πότε κάποιος λέει ψέματα

Σε πρόσφατη μελέτη που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο του Tampere, οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν ζήτησαν από συγκεκριμένα άτομα να καθίσουν ο ένας απέναντι στον άλλον και να παίξουν ένα παιχνίδι στους υπολογιστή.

Οι συμμετέχοντες είχαν άμεση οπτική επαφή και κοιτιώντουσαν στα μάτια με τέτοιο τρόπο ώστε από ένα σημείο και μετά ήταν πλέον αδύνατο να πουν ψέματα ο ένας στον άλλον κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Κάθε φορά που κοιτάς κάποιον στα μάτια προκύπτει ανάμεσα σας μία ισχυρή σύνδεση, πολύ ριζωμένη μέσα στους ανθρώπους από την εποχή που δεν είχαμε ακόμα την ικανότητα της ομιλίας. Γι' αυτό το λόγο αν κοιτάμε τον άλλον μέσα στο μάτια για αρκετή ώρα έχουμε την τάση να στρέψουμε αλλού το βλέμμα.

Η άμεση οπτική επαφή κάνει και τα δύο άτομα να αισθανθούν εκτεθειμένα. Όταν κοιτάζεις κάποιον στα μάτια αλλάζεις τη δυναμική της αλληλεπίδρασής σας και την μετατρέπεις σε κάτι βαθιά προσωπικό: σαν να ζητάς να αναλάβει ευθύνη για τις πράξεις και τη συμπεριφορά του.

Η ευθύτητα αυτού του είδους είναι μία κίνηση εξουσίας και εμπνέει σεβασμό και υπευθυνότητα.   

«Αντί να κατηγορήσεις κάποιον ότι λέει ψέματα, τόνισε την αμηχανία τους, διαφορετικά θα γίνουν αμυντικοί και θα μεταθέσουν το φταίξιμο σε σένα. Πες κάτι σαν 'Παρατηρώ πως νιώθεις άβολα όταν με κοιτάς. Γιατί συμβαίνει αυτό;» προτείνει η βραβευμένη ψυχολόγος Shannon Thomas.  

epirusblog.gr
5 of 5
Το κόλπο που βοηθάει να καταλάβουμε πότε κάποιος λέει ψέματα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2523652792924848052
item