Αυτό είναι το νέο επίδομα ανεργίας: Πώς διαμορφώνονται τα ποσά μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Μια σειρά οικονομικών ενισχύσεων και βοηθημάτων, με βασικότερο αυτών το επίδομα ανεργίας, αναμένεται να επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ (+7,5%) και διαμορφώνεται πλέον από τα 663 ευρώ στα 713 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι η εν λόγω αύξηση ισοδυναμεί αθροιστικά με ένα +9,7%, αν συνυπολογιστεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε από την 1η Ιανουαρίου 2022, και πως οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν ουσιαστικά έναν 15ο μισθό.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει αναπροσαρμογές -προς τα πάνω- σε πολλά βοηθήματα και επιδόματα που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή το κατώτατο ημερομίσθιο. Αυτά τα επιδόματα και βοηθήματα είναι τα εξής:

Η τακτική επιδότηση ανεργίας (επίδομα ανεργίας)

το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους,

τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας,

το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας,

το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας,

ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α.,

η ειδική παροχή μητρότητας,

το επίδομα γονικής άδειας,

οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη,

η παροχή διαθεσιμότητας,

η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ,

η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

Επίδομα ανεργίας: Πώς διαμορφώνεται μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Το 2019 το επίδομα ανεργίας ήταν στα 399 ευρώ. Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού του Ιανουαρίου του 2022, το ανώτατο κλιμάκιο του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ έφτασε τα 407 ευρώ (με 16,29 ευρώ το ημερήσιο επίδομα).

Πλέον, με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα ανεργίας πάει από τα 407 ευρώ στα 437,5 ευρώ μεικτά (438 ευρώ με τη στρογγυλοποίηση). Το ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανήλθε δηλαδή στα 17,51 ευρώ.

Για κάθε προστατευόμενο μέλος, το επίδομα ανεργίας αυξάνεται κατά 10%. Αυτό σημαίνει ότι με ένα παιδί ο δικαιούχος θα λαμβάνει 481 ευρώ και με δυο παιδιά 526 ευρώ.

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» εισήχθησαν σημαντικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Η πρώτη από αυτές τις καινοτομίες είναι το επίδομα εργασίας.

Το επίδομα εργασίας προβλέπει ότι όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50 % του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.

Για το επίδομα ανεργίας η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα διακόπτεται η χορήγησή του μετά από τρείς αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Όπως επίσης και μετά την άρνηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η διακοπή θα συνοδεύεται με την διαγραφή από τα μητρώα για δύο έτη.


epirusblog.gr
5 of 5
Αυτό είναι το νέο επίδομα ανεργίας: Πώς διαμορφώνονται τα ποσά μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 595702200454143903
item