ΑΑΔΕ: Πώς με το σύστημα αλά Airbnb θα πιάσουν την φοροδιαφυγή και στις πλατφόρμες delivery

Ηλεκτρονικό δίχτυ στις επιχειρήσεις εστίασης, που «ξεχνάνε» να κόβουν αποδείξεις, ρίχνει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ.

Αυτό, διότι τα τελευταία στοιχεία από τους συνεχείς ελέγχους, κατά την παράδοση παραγγελιών, που γίνονται μέσω πλατφορμών delivery, έβγαλαν πολλά λαβράκια.

Η ενημέρωση στις «ισχυρές» πλατφόρμες delivery

Το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσκληση υψηλόβαθμων στελεχών από τις πλατφόρμες E-food, Wolt και Βox. Εκεί, ο Γ. Πιτσιλής τους ενημέρωσε για το πώς μπορεί και πώς πρέπει να γίνει πιο στενή η συνεργασία των δύο πλευρών, «πατώντας» στο μοντέλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Έτσι, συμφωνήθηκε η παροχή στοιχείων από τις πλατφόρμες προς την ΑΑΔΕ σε τριμηνιαία βάση. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν το σύνολο των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Horeca μέσω των πλατφορμών. 

Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά - και όχι κατά περίπτωση - διασταυρώσεις μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθεισών συναλλαγών, που πραγματοποιούν τα καταστήματα εστίασης μέσω των πλατφορμών, ώστε να διαπιστώνεται αν και πότε κόβουν αποδείξεις. 

Επίσης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες να αναπτύξουν άμεσα πολιτικές ενημέρωσης των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται, για την υποχρέωσή τους να εκδίδουν και να συνοδεύουν τις παραγγελίες με τα νόμιμα παραστατικά (αποδείξεις και όχι δελτία παραγγελίας).

Το επιτυχημένο μοντέλο και το επόμενο βήμα

Στην ουσία, ο Γιώργος Πιτσιλής εφαρμόζει και εδώ το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας και παροχής στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Booking, Airbnb, Vrbo), ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού. Το επόμενο βήμα θα είναι το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τριμηνιαία χορήγηση στοιχείων από τις πλατφόρμες delivery.

Στη διετία της πανδημίας, 2020 και 2021, όπου τα delivery πήραν «φωτιά», πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά 34 εκτεταμένοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 846.536 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων, μέσω πλατφορμών, που αντιστοιχούν σε καθαρή αποκρυβείσα ύλη 5,7 εκ. ευρώ και μη αποδοθέντα ΦΠΑ, 1,3 εκ. ευρώ.


epirusblog.gr
5 of 5
ΑΑΔΕ: Πώς με το σύστημα αλά Airbnb θα πιάσουν την φοροδιαφυγή και στις πλατφόρμες delivery
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4496705662931200314
item