Οικονόμου: 75 εκατομμύρια για το Τατόι έως το τέλος του 2025 – Δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική τα περί θεσμικής εκτροπής

Απαντήσεις στα περί θεσμικής εκτροπής τα οποία φιλοξενούνται στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών αλλά και στα της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σκωτία και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα Κάρολο, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.

Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η  Δεκεμβρίου 2025. Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες. 

Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. 

Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια.

Και πρόσθεσε: Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο.  Ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. 

Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών.

Απαντώντας όσον αφορά στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική το πρωτοσέλιδο αυτό. Ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε σωστά υποδεχθεί μαζί με τη σύζυγό του τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου»

Και πρόσθεσε: «Αλίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις είναι θεσμική εκτροπή. Ούτε τότε ήταν ούτε σήμερα. Όπως σας είπα η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανάδειξης για το Τατόι το οποίο να σημειώσουμε ότι παρέλαβε σε άθλιες συνθήκες».

epirusblog.gr
5 of 5
Οικονόμου: 75 εκατομμύρια για το Τατόι έως το τέλος του 2025 – Δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική τα περί θεσμικής εκτροπής
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3637455400106021764

Τα καλύτερα

item