Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πρόβλεψη για σεισμό έως και 6 Ρίχτερ στη Θήβα – «Η Γη δεν έχει σταματήσει να σείεται»

«Η προσεισμική ακολουθία, όπως και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, δείχνει σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή» τονίζει αναφερόμενος στη Θήβα ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προβλέποντας πως στην περιοχή αναμένουμε σεισμική δόνηση 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (13/4) στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στην περιοχή της Θήβας, όπου η Γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα, διάστημα κατά το οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί».

Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος συνιστά τη λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.

«Τον κώδωνα του κινδύνου για τους σεισμολόγους έκρουσε η πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, της 10ης Απριλίου, τρία 24ωρα μόλις μετά τα 3,9 Ρίχτερ και ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των κατοίκων για τον αδιάκοπο χορό των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την απόκοσμη βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις» δήλωσε.

Μελετώντας δε το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1892.

Πόσο κινδυνεύει η Αθήνα;

«Νομίζω ότι είναι μειωμένη η απειλή για την Αθήνα λόγω της απόστασης που είναι σημαντική» τονίζει ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών απαντώντας στο κατά πόσο η πρωτεύουσα κινδυνεύει από έναν ισχυρό σεισμό στη Θήβα.

«Δυστυχώς είναι δύσκολο να το πούμε, δεν έχω τρόπο να το ελέγξω επιστημονικά» επισημαίνει απαντώντας ως προς τη δυνατότητα εκτίμησης του χρόνου στον οποίο μπορεί να «απλωθεί» η πολύμηνη προσεισμική ακολουθία στη Θήβα.

Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τα ΝΕΑ:
epirusblog.gr
5 of 5
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πρόβλεψη για σεισμό έως και 6 Ρίχτερ στη Θήβα – «Η Γη δεν έχει σταματήσει να σείεται»
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2330716295794844628
item