Γιάννενα: 4,1 εκ. ευρώ για έργα ύδρευσης στον Δήμο Δωδώνης

Οριστικά φιλοδοξεί να επιλύσει ο Δήμος Δωδώνης το πρόβλημα της ανεπάρκειας πόσιμου νερού σε ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου, που βρίσκεται στα όρια του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, με την απόφαση ένταξης στον Άξονα «Περιβάλλον» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του έργου «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για μεταφορά νερού σε τοπικές κοινότητες της Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου Δήμου Δωδώνης».

Την απόφαση ένταξης υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και το ποσό της χρηματοδότησης του έργου ανέρχεται στα 4.115.900 ευρώ.

Ως προς το φυσικό αντικείμενο, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για τη μεταφορά νερού στις κοινότητες Αβγού, Επισκοπικού, Σερβιανών, Κρυφοβού, Θεριακησίου, Αγίας Κυριακής και Μολυβαδιάς της Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου. 

Λόγω της παλαιότητας και του υλικού κατασκευής των αγωγών, το υφιστάμενο δίκτυο εμφανίζει προβλήματα συχνών θραύσεων, δεν υπάρχει έλεγχος της διανομής των παροχών και αυξάνεται το κόστος της αποκατάστασης, ενώ δεν υπάρχει επάρκεια πόσιμου νερού στους οικισμούς. 

Θα γίνει αντικατάσταση του συνόλου των μεταφορικών αγωγών του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, προσθήκη φρεατίων ελέγχου (παροχής, εξαερισμού, εκκένωσης κ.λπ.) και κατασκευή τεσσάρων νέων δεξαμενών. 

Το μήκος των αγωγών είναι 22.902 μ. Στη χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνονται, επίσης, αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, καθώς και έργα σύνδεσης, μεταφοράς, αποκατάστασης δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΟΚΩ), προϋπολογισμού 62.000 ευρώ.

«Με το εγκριθέν έργο επιλύεται ένα χρονίζων και μεγάλο πρόβλημα κοινοτήτων του Δήμου Δωδώνης, που γίνεται αισθητό ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. 

Για τη λειτουργία του έργου, θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα γεώτρηση στην κοινότητα Ραβενίων, ενώ έχει ήδη αδειοδοτηθεί και δρομολογείται και μια νέα γεώτρηση στην κοινότητα Επισκοπικού, που θα εισφέρει περισσότερο νερό στο δίκτυο. 

Τέλος, είναι σημαντικό πως το νέο έργο συνδυάζεται και με τις εν εξελίξει παρεμβάσεις αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στο Κρυφοβό, το Αβγό και στο συνοικισμό της Μολυβαδιάς της κοινότητας Σερβιανών.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: 4,1 εκ. ευρώ για έργα ύδρευσης στον Δήμο Δωδώνης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4769414409292789137
item