Μάσκες: Παραμένουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μετά την 1η Ιουνίου -Πώς θα ταξιδέψουμε το καλοκαίρι

Παρελθόν για μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες θα αποτελέσει η μάσκα το προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσίασε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 13 Απριλίου, τον οδικό «χάρτη» άρσης μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αναφέρθηκε και στο πώς θα εορταστεί φέτος το Πάσχα.

Μεταξύ άλλων, από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας προέκυψε ότι η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει χωρίς την υποχρέωση self test και πως από την 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων στους χώρους εργασίας.

Επιπλέον, «κλείδωσε» ότι από την 1η Μαΐου έως και την 31η Αυγούστου όλοι οι χώροι στους οποίους είχαν επιβληθεί σχετικοί περιορισμοί θα λειτουργούν με δυνατή πληρότητα στο 100%, με ταυτόχρονη άρση κάθε μετρικού ορίου -δηλαδή άτομα ανά εμβαδό.

Μάσκες: Παραμένει η υποχρέωση στα ΜΜΜ - Πώς θα ταξιδέψουμε το καλοκαίρι

Ένα ακόμη μέτρο που αίρεται και αφορά το σύνολο του πληθυσμού είναι αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Ο υπουργός, συγκεκριμένα, τόνισε ότι η υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου 2022. «Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ» τόνισε ακολούθως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη αναφορά του υπουργού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ήταν τυχαία καθώς οι εισηγήσεις που γίνονται από τους ειδικούς είναι να παραμείνει η υποχρεωτικότητα. 

Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει στο άμεσο διάστημα -κάτι που θα φανεί και από τη σχετική ΚΥΑ- ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα εξακολουθήσει να υφίσταται σε:

Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ κ.ό.κ.)

Ταξί

Ακτοπλοϊκές μετακινήσεις (κλειστοί χώροι στα πλοία)

Τρένα

ΚΤΕΛ

Στο μεταξύ, ωστόσο, η χρήση της μάσκας, από την 1η Ιουνίου, θα είναι προαιρετική στα εμπορικά καταστήματα, την εστίαση και διασκέδαση και -εκτός απροόπτου- στα σούπερ μάρκετ και όλους τους χώρους εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια αξίζει να σημειωθεί ότι από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται και η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται πλέον να πραγματοποιείται. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Συστάσεις για χρήση μάσκας το Πάσχα

Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν ωστόσο για λίγες ημέρες ακόμα, καθώς το Πάσχα θα εορταστεί με μέτρα. «Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. 

Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όλα τα μέτρα, πάντως, θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις που τυχόν θα κυκλοφορούν.


epirusblog.gr
5 of 5
Μάσκες: Παραμένουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μετά την 1η Ιουνίου -Πώς θα ταξιδέψουμε το καλοκαίρι
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6554875681812609301
item