Κολομβία: Χείμαρρος λάσπης έπνιξε μεταλλείο – Στους 12 οι νεκροί

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη βορειοδυτική Κολομβία προκάλεσαν έναν χείμαρρο λάσπης που έθαψε ένα μεταλλείο στο Ελ Πορβενίρ, προκαλώντας τον θάνατο 12 ανθρώπων, ενώ αγνοούνται άλλοι δύο. 

«Έχουμε δώδεκα νεκρούς (…) και υπάρχουν ακόμη δύο αγνοούμενοι», είπε ο Έκτορ Ουρέγο, δήμαρχος της Αμπριακί στη νομαρχία Αντιόκια, όπου εκτυλίχθηκε η καταστροφή.

Κάποιοι εργαζόμενοι «γευμάτιζαν, άλλοι ετοιμάζονταν να πάνε να ξεκουραστούν, μερικοί τέλειωναν τη δουλειά τους όταν έγινε η πλημμύρα», δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Telantioquia.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών η καταστροφή οφειλόταν στην ξαφνική υπερχείλιση ποταμού στην ορεινή περιοχή. 

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των δύο αγνοούμενων διακόπηκε ως σήμερα το πρωί εξαιτίας των άσχημων μετεωρολογικών συνθηκών.

«Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο χειμώνας είναι αδυσώπητος (…). Σε γειτονικό χωριό, τη Σάντα Τερέσα, υπήρχε επίσης απειλή πλημμύρας. Χρειάστηκε να εκκενώσουμε σπίτια και ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα πιο σοβαρό», είπε ο κ. Ουρέγο, διευκρινίζοντας πως εκτοπίστηκαν κάπου είκοσι οικογένειες.

Νόμιμο το μεταλλείο

Το μεταλλείο Ελ Πορβενίρ λειτουργούσε νόμιμα, με την άδεια των Aρχών, σύμφωνα με τον αυτοδιοικητικό αξιωματούχο, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα είδη των μεταλλευμάτων που εξορύσσονται σε αυτό.

«Ομάδα επαγγελματιών βρίσκεται καθ’ οδόν» για τον τόπο της καταστροφής, ανέφερε από την πλευρά του το τοπικό παράρτημα της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε εξέφρασε «αλληλεγγύη με τις οικογένειες των θυμάτων» μέσω Twitter. «Οι οργανισμοί διάσωσης διεξάγουν (…) επιχειρήσεις έρευνας για τους αγνοούμενους», πρόσθεσε.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, κατολίσθηση που προκλήθηκε από σφοδρές βροχοπτώσεις είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους και είχε τραυματίσει δεκάδες άλλους στην κεντροδυτική Κολομβία.

epirusblog.gr
5 of 5
Κολομβία: Χείμαρρος λάσπης έπνιξε μεταλλείο – Στους 12 οι νεκροί
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8839151033770145540
item