Tι είναι τα «oddly satisfying videos» που κάνουν θραύση στο YouTube;

Αν ψάχνετε έναν νέο τρόπο να χαλαρώσετε, ίσως μερικά βίντεο με λάσπη, με κόψιμο σαπουνιών ή οποιαδήποτε άλλη μορφή «παράξενης ικανοποίησης», τότε τα «oddly satisfying videos» που κάνουν θραύση στο YouTube, είναι ότι χρειάζεστε.

Τα «oddly satisfying videos», φτιάχνουν μια νέα διάσταση, με πολύχρωμες μπογιές, σαπούνια, «slime» και ανθρώπους που προσπαθούν μέσα από αυτά να σε χαλαρώσουν.

Γιατί όμως αυτά τα βίντεο είναι τόσο ικανοποιητικά; 

Οι ψυχολόγοι έχουν επικεντρωθεί σε έναν όρο που ονομάζεται «Godlilocks feeling», δηλαδή το αίσθημα που έχουμε όταν τα πάντα είναι «απλά σωστά».


Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) δεν έχουν ποτέ αυτό το αίσθημα, το οποίο τους οδηγεί να επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά χωρίς να παίρνουν πίσω κάποια απόλαυση. 

Τα «oddly satisfying videos» μπορούν να δώσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης και ολοκλήρωσης σε ανθρώπους που σπάνια τα αισθάνονται στην πραγματική ζωή. Ωστόσο μπορούν να προσφέρουν ικανοποίηση σε όλους.

Τα βίντεο αυτά προκαλούν συναισθήματα που σπάνια νιώθουμε όλοι. Στην πραγματική ζωή, πολλές φορές τίποτα δεν πάει «σωστά». Πράγματα και καταστάσεις χαλάνε, σπάνε ή χάνονται.

Αλλά σε αυτά τα βίντεο τα πάντα είναι τέλεια, τα πάντα ευθυγραμμίζονται και ταιριάζουν μεταξύ τους. Ακόμα και αν είναι εντελώς αταίριαστα με την πρώτη ματιά.

Ο καθηγητής Robert Colombo αναφέρει πως βλέποντας τα «oddly satisfying videos», απελευθερώνονται χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας, όπως η ντομαμίνη και η σεροτονίνη. Είναι οι χημικές ουσίες που πυροδοτούνται όταν τρώμε ζάχαρη, κάνουμε σεξ ή λαμβάνουμε μια ευχάριστη είδηση. 

Η Δρ. Anita Deak του πανεπιστημίου Pecs υποστηρίζει ότι η επιτυχία αυτών των βίντεο σε μια θεωρία που αναφέρει ότι το να βλέπεις κάποιον να κάνει εκτελεί μια ενέργεια, προκαλεί την ίδια νευρολογική αντίδραση με το να την κάναμε εμείς οι ίδιοι.

Πάρτε μια γεύση:


epirusblog.gr
5 of 5
Tι είναι τα «oddly satisfying videos» που κάνουν θραύση στο YouTube;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6552502670086950966
item