Ελληνικός Στρατός: Αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση με προσομοιωτές, οι λύσεις της Saab

Στην ανάγκη του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) για προμήθεια συστημάτων ρεαλιστικής εκπαίδευσης έχουμε αναφερθεί πολλάκις. Ο λόγος είναι διότι πιστεύουμε ότι η στρατιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να είναι όσο πιο ρεαλιστική μπορεί να γίνει.

Ρεαλισμός στην εκπαίδευση σημαίνει εξάσκηση της ικανότητας για γρήγορες και ορθές αποφάσεις στο πεδίο της μάχης, την κρίσιμη ώρα της μάχης. Ρεαλιστική εκπαίδευση σημαίνει ρεαλιστικά σενάρια, αξιολόγηση των επιδόσεων, επισήμανση των λαθών και επανάληψη της εκπαίδευσης για τη διόρθωση των λαθών. 

Αυτός τον ρεαλισμό μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Όσο αλλάζουν και μεταλλάσσονται οι απειλές τόσο θα πρέπει να αλλάζει και να μεταλλάσσεται η εκπαίδευση. 

Όπως σας είχαμε ενημερώσει τον Οκτώβριο του 2020, ο ΕΣ έχει εκφράσει την πρόθεση προμήθειας του ολοκληρωμένου συστήματος ρεαλιστικής εκπαίδευσης BT-46 της σουηδικής Saab (οι δοκιμές αξιολόγησης του συστήματος έγιναν στη Ξάνθη με εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις).

Το BT-46 δεν είναι το μόνο σύστημα ρεαλιστικής εκπαίδευσης της Saab. Το τμήμα Εκπαίδευσης και Προσομοίωσης της εταιρίας ειδικεύεται στις ανάγκες εκπαίδευσης του ατόμου, της Ομάδας, της Διμοιρίας, της Ταξιαρχία και άλλων κλιμακίων. 

Η αξία που αποδίδει η Saab στην ρεαλιστική εκπαίδευση φαίνεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εντός της εταιρίας, ενώ η τεχνολογία που έχει αναπτύξει χρησιμοποιείται ευρέως από πάνω από 30 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, με ισχυρό εμπορικό αποτύπωμα στην Ευρώπη. 

Οι πιο πρόσφατοι πελάτες είναι η Ολλανδία, η Πολωνία και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι προηγμένες λύσεις εκπαίδευσης ρεαλιστικής προσομοίωσης της Saab, οι οποίες ξεχωρίζουν για το ρεαλισμό, τη διαλειτουργικότητα και την παρεχόμενη υποστήριξη τους. 

Το σύστημα ρεαλιστικής εκπαίδευσης, που ονομάζεται Gamer, βασίζεται σε προσομοιωτές, συστήματα επικοινωνιών και εργαλείων ελέγχου (EXCON), τα οποία διαμορφωθούν ανάλογα για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών.

Ως σύστημα το Gamer είναι σπονδυλωτό, δηλαδή μπορεί να υποστηρίξει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και ασκήσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σήμερα και περισσότερο στο μέλλον, οι φίλιες δυνάμεις θα επιχειρούν περισσότερο διακλαδικά και σε όλο και πιο περίπλοκα πεδία μάχης, συχνά υπό δυσμενείς ή ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. 

Βασικό συστατικό στοιχείο του συστήματος ρεαλιστικής εκπαίδευσης της Saab είναι το BT-46. Τα εκπαιδευτικά συστήματα θα πρέπει να αναπαράγουν, με ακρίβεια και πιστότητα, όλα τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων οπλικών συστημάτων. 

Παράλληλα, ο οπλισμός που χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση, θα πρέπει να αντιγράφει τα ακριβή χαρακτηριστικά, τη μορφή και τη λειτουργία του συστήματος ρεαλιστικής εκπαίδευσης. Ομοίως, τα χαρακτηριστικά του οπλικού συστήματος, όπως το βεληνεκές, η βαλλιστική τροχιά και ο πραγματικός χρόνος πτήσης είναι πολύ σημαντικό να αναπαραχθούν με ακρίβεια στα εκπαιδευτικά συστήματα.

Ενώ τα περισσότερα συστήματα ρεαλιστικής εκπαίδευσης χρησιμοποιούν λέιζερ, για την προσομοίωση της βολής πυρομαχικών από άρματα μάχης, αντιαρματικά, και όπλων τεθωρακισμένων οχημάτων, μόνο το σύστημα λέιζερ διπλής κατεύθυνσης BT-46 προσομοιώνει την ταχύτητα, το χρόνο πτήσης και τη βαλλιστική τροχιά των πυρομαχικών. 

Αυτά τα βαλλιστικά δεδομένα, υψηλής πιστότητας, επιτρέπουν την ακριβή και αξιόπιστη ανατροφοδότηση δεδομένων σχετικά με την ακρίβεια των βολών των όπλων που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το BT-46 ενσωματώνει ασύρματη τεχνολογία και διαδικασίες ελέγχου οι οποίες βασίζονται σε εφαρμογές, διευκολύνοντας τη χρήση του και μειώνοντας το συνολικό οικονομικό κόστος χρήσης. 

Προσφέρουν επίσης αυξημένη και πιο ρεαλιστική λειτουργία για τα οπτικά συστήματα του οχήματος, προσομοιώνοντας πυροβολισμούς και προσβολές και προσφέροντας μια εξαιρετικά ρεαλιστική εμπειρία εκπαίδευσης.

Το πλήρωμα του οχήματος λαμβάνει άμεση ανατροφοδότηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο: Για την τροχιά του βλήματος, την προσβολή του στόχου ή την πρόσκρουση του πυρομαχικού στο έδαφος, την προσομοίωση του ήχου που παράγει η διαδικασία πυρός, την ανάλυση του ήχου που παράγουν τα εχθρικά πυρά, γραφικές και αριθμητικές παραστάσεις σχετικά με τη δράση του πυροβολικού. 

Επίσης, οι στόχοι καταδεικνύουν την ανατροφοδότηση των δεδομένων της εμπλοκής, μέσω μιας προσομοίωσης οπτικού ιχνηθέτη (Tracer). Το BT-46 ενσωματώνει νέο πομποδέκτη για μεγάλες και μικρές αποστάσεις. Χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των πυροβολητών και σε σενάρια ελιγμών με τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και αντιαρματικά όπλα. 

Χρησιμοποιεί λογισμικό Windows και επικοινωνία ανοιχτής αρχιτεκτονικής. Για χρήση σε ελικόπτερο, το BT-46 ενσωματώνει επιταχυνσιόμετρο λέιζερ, ασφαλές για τα μάτια, που επιτρέπει την ακριβή προσομοίωση. 

Οι διαδικασίες εμπλοκής και πυρός είναι ίδιες μ’ αυτές της πραγματικής μάχης. Στα τεθωρακισμένα οχήματα και στα άρματα μάχης το πλήρωμα λαμβάνει ηχητικό μήνυμα σχετικά με την ανάδραση των επερχόμενων πυρομαχικών, καθώς και ήχο σε περίπτωση προσβολής. Η ανάδραση αυτή οπτικοποιείται, μέσω προσομοίωσης ιχνηθέτη ή/και πυρομαχικών.

Το CBL (Compact Ballistic Laser) είναι ένας προσομοιωτής λέιζερ, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και είναι ένα ιδανικό και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό εργαλείο για όλες τις διαδικασίες λειτουργίας ενός όπλου. 

Το CBL έχει σχεδιαστεί κυρίως για πολυβόλα, τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων, ελαφρά αντιαρματικά όπλα και φορητούς εκτοξευτές βομβίδων. 

Η άμεση ανάδραση παράγεται μέσω ρεαλιστικής προσομοίωσης της τροχιάς των πυρομαχικών (πλήγμα ή αστοχία) και προβάλλεται στο στόχαστρο του πυροβολητή. 

Επίσης, προσομοιώνει τη βαλλιστική ανάδραση και τον χρόνο πτήσης των επιλεγμένων πυρομαχικών, κάτι που επιτρέπει στον πυροβολητή να επικεντρωθεί στην επίτευξη της σωστής γωνίας και ανύψωσης, όπως θα έκανε σε πραγματικές συνθήκες μάχης. 

Στα οπτικά συστήματα, ο πυροβολητής βλέπει, ως προσομοίωση, την πιθανή χρήση καπνογόνων από τον εχθρό, την τροχιά των βολών του και το σημείο πρόσκρουσής τους.

Η Saab παρέχει βαλλιστικούς προσομοιωτές λέιζερ διπλής και μονής κατεύθυνσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλους τους τύπους όπλων, από μικρού διαμετρήματος έως αντιαρματικά και άρματα μάχης. 

Κοινό χαρακτηριστικό για όλους τους προσομοιωτές της Saab είναι ότι το BT-46 είναι εύκολο στη χρήση με στιβαρό σχεδιασμό, υψηλή διαθεσιμότητα και χαμηλό κόστος χρήσης και κύκλου ζωής. 

Σύμφωνα με τη Saab, το σύστημα BT-46 έχει θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο για ρεαλισμό, λειτουργική αξιοπιστία και ακριβή ανάλυση αποτελεσμάτων. 

Η άμεση ανατροφοδότηση δεδομένων, από κάθε εμπλοκή, παρέχεται μέσω μιας ρεαλιστικής προσομοίωσης της τροχιάς του πυρομαχικού και της έκρηξης του, στο στόχο ή στο έδαφος, η οποία απεικονίζεται στο στόχαστρο του πυροβολητή και του διοικητή. Επίσης, παράγονται και ηχητικές ενδείξεις, στο σύστημα ενδοεπικοινωνίας, καθώς και οπτικές ενδείξεις επί του στόχου. 

Ο υπολογιστής συνδυάζει πληροφορίες σχετικά με την ευπάθεια του στόχου, με δεδομένα που λαμβάνονται από το σύστημα βολής, για να προσδιορίσει εάν έχει χτυπηθεί και, εάν ναι, τι αποτέλεσμα έχει προκληθεί.

Το Modular Target System (MTS) προορίζεται για οχήματα και βασίζεται στην τελευταία έκδοση της οικογένειας προσομοιωτών BT-46. 

Αυτή η βελτιωμένη λύση εκπαίδευσης, που βασίζεται στο λέιζερ, παρέχει ασύρματη τεχνολογία και στοιχεία ελέγχου που βασίζονται σε εφαρμογές, οι οποίες αυξάνουν την ευκολία εγκατάστασης και μειώνουν το οικονομικό κόστος. 

Παρέχει επίσης λειτουργικότητα επαυξημένης πραγματικότητας στα οπτικά συστήματα του οχήματος, η οποία προσομοιώνει την τροχιά του πυρομαχικού και το πλήγμα, με αποτέλεσμα μια πραγματικά ρεαλιστική εμπειρία εκπαίδευσης. 

Οι δυνατότητες αυτές το καθιστούν ιδανικό για εκπαίδευση τακτικής και ακριβείας. Το πλήρωμα ανατροφοδοτείται με τα παρακάτω δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο:

1/ Τροχιοδεικτική απεικόνιση ή μη στα σκοπευτικά του όπλου.

2/ Έκρηξη πάνω στο στόχο ή στο έδαφος.

3/ Από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας ακούγονται ήχοι φόρτωσης των όπλων και των βολών.

4/ Ηχητικό σήμα για την επίδραση των εισερχόμενων πυρών.

5/ Γραφική και αριθμητική απεικόνιση των αποτελεσμάτων του πυροβολικού.

6/ Οι στόχοι καταδεικνύουν το αποτέλεσμα μιας εμπλοκής, μέσω φωτός στροβοσκοπίου.

Η προσομοίωση ακριβείας είναι ένας συνδυασμός υψηλής τεχνολογίας και του κώδικα λέιζερ U-LEIS, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της διαλειτουργικότητας. Αυτός ο κωδικός χρησιμοποιείται από πολλούς στρατούς σ’ όλο τον κόσμο και διευκολύνει την υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης.

Ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη και το διαθέσιμο προϋπολογισμό, το σύστημα Gamer μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε απαίτηση. Έτσι, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό και να διαφέρει από χώρα σε χώρα. 

Κάποιες χώρες θέλουν να εκπαιδευτούν σε όπλα πεζικού, άλλες στα οχήματα μάχης ή σε σενάρια προσβολής τεθωρακισμένων δυνάμεων με διάφορα όπλα (αντιαρματικά, φορητά, χειροβομβίδες ή όλα αυτά μαζί) και υπό διαφορετικές καταστάσεις. 

Σε πραγματικά σενάρια, εκτός από μάχη σε κοντινές αποστάσεις, εμπλέκονται και όπλα καμπύλης τροχιάς, όπως πυροβολικό ή εκτοξευτές βομβίδων, από απόσταση. 

Για την προσομοίωση τους χρησιμοποιούνται μέσα γεωαναφοράς, εκτός από λέιζερ. Αυτό επιτρέπει τη διεξαγωγή ασκήσεων μικτότερης κλίμακας με 120 συμμετέχοντες, σε αποστάσεις 2-4 χιλιομέτρων και με παροχή ενέργειας για 10 ώρες εκπαιδευτικής δράσης. 

Με την προσθήκη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πεδίου και συστήματα επικοινωνιών τεχνολογίας 4G, συμπεριλαμβανομένων σταθερών ή κινητών ιστών, μπορούν να πραγματοποιηθούν ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με πάνω από 10.000 συμμετέχοντες.

epirusblog.gr
5 of 5
Ελληνικός Στρατός: Αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση με προσομοιωτές, οι λύσεις της Saab
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5231573204835616760
item