"Χαστούκι" ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S400: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Η προσπάθεια του Ερντογάν να ισορροπήσει ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσιγκτον δεν θα κρατήσει πολύ και σύντομα θα κληθεί να κάνει την τελική επιλογή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα S-400 σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκου Πρακτορείου για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξετάσουν την άρση των κυρώσεων την στιγμή που οι S-400 παραμένουν στην Τουρκία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και των Συμμάχων, υπονομεύοντας τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Ερντογάν θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ Ουάσιγκτον ή Μόσχας»

H προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα και γιατί όχι καταλύτη αυτού του πολέμου, δεν έχει περάσει απαρατήρητη εδώ στην Ουάσιγκτον όπου σίγουρα καλωσορίζουν οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλία από όπου και αν προέρχεται.

Όμως για να δούμε ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων (κάτι που αποτελεί τον στόχο της Άγκυρας) θα πρέπει να γίνουν αντιστοίχως και ουσιαστικά βήματα. 

Το κυριότερο από αυτά, τουλάχιστον για τον Λευκό Οίκο, είναι το θέμα των S- 400. Εχθές το Στειτ Ντιπαρτμεντ επανήλθε και κάλεσε και πάλι την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα, απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις τις ‘Aγκυρας περί άρσης των ῾άδικων῾ όπως λέει, κυρώσεων.

Οι κυρώσεις δεν θα αρθούν αν δεν λυθεί το θέμα λένε καλά πληροφορημένες πηγές, παραπέμποντας στον σχετικό νόμο και στις προβλέψεις του που είναι σαφείς.

Αναμενόμενο χαρακτηρίζεται να παγώσει η αγορά δεύτερου συστήματος από την Τουρκια (κάτι που μέχρι πρότινος ο Ερντογαν παρουσίαζε ως δεδομένο) καθώς οτιδήποτε ρωσικό είναι απαγορευτικό. 

Στην Ουάσιγκτον, όλοι λένε ότι η προσπάθεια του Ερντογάν να ισορροπήσει ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσιγκτον δεν θα κρατήσει πολύ και σύντομα θα κληθεί να κάνει την τελική επιλογή.


epirusblog.gr
5 of 5
"Χαστούκι" ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S400: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6946884129765855950
item