Τα Rafale και τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ θα αποτελέσουν τη Γαλλικό «δόρυ» πάνω από το Αιγαίο - «Πράσινο» φως από το Παρίσι – Το παρασκήνιο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πολεμική μας Αεροπορία φαίνεται να έχει καταλήξει στην απόκτηση τουλάχιστον 36 «Δελταπτέρυγων» Mirage 2000-9 από τα συνολικά 64 τα οποία διαθέτει σήμερα η UAE Air Force, 49 της έκδοσης EAD/ RAD και επιπλέον 15 εκπαιδευτικά αεροσκάφη της έκδοσης DAD.

Όλο και πιο κοντά στην απόκτηση των πιο σύγχρονων Mirage στον κόσμο βρίσκεται η Πολεμική μας Αεροπορία. 

Πρόκειται για τα αναβαθμισμένα Mirage 2000-9 τα οποία ανήκουν στην UAE Air Force και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πουληθούν αφού οι Άραβες προχωρούν στην απόκτηση 80 Γαλλικών μαχητικών Rafale. 

Το Newpost επανέρχεται με νέες πληροφορίες  στο θέμα το οποίο είχε αποκαλύψει πριν από δύο εβδομάδες. 

Η θετική στάση της Γαλλίας και του  Εμμάνουελ Μακρόν φαίνεται ότι έχει ήδη μετατραπεί σε ένα ηχηρό «oui» με τον Γάλλο πρόεδρο να ανάβει το «πράσινο» φως για πώληση των αεροσκαφών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα

Αφού η σύμφωνη γνώμη της κατασκευάστριας χώρας Γαλλίας είναι απαραίτητη προκειμένου να πουληθεί Γαλλικό οπλικό σύστημα σε τρίτη χώρα. 

Το ζήτημα φαίνεται ότι έχει ήδη συζητηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο αφού άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει άριστες σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο τον οποίο μάλιστα είδε πρόσφατα.  

Η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απόκτηση 24 μαχητικών Rafale, τριών με option για ακόμη μία φρεγατών Belharra αλλά και το ανοιχτό ενδεχόμενο - με μεγάλες πιθανότητες συμφωνίας και για αγορά κορβετών Gowind - φαίνεται ότι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο Γαλλικό «ναι».

Και καθιστά πλέον την Ελλάδα και την Πολεμική μας Αεροπορία ως το μεγάλο φαβορί να αποκτήσει μέσω Γαλλίας τα πανίσχυρα «Δελταπτέρυγα» των Εμιρατιανών. 

Την ώρα που ενδιαφέρον για τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ φέρονται να έχουν εκφράσει τόσο η Αίγυπτος όσο και το Μαρόκο. Με το Παρίσι όμως να καταδεικνύει τη στήριξη του στην Αθήνα σε κάθε ευκαιρία με ενδεικτικές τις χθεσινές δηλώσεις Μακρόν για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ελληνοτουρκική κρίση του 2020. 

Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένονται εξελίξεις στο νέο μεγάλο εξοπλιστικό «deal» που επιδιώκει η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανώτατοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα. 

Και μεταξύ άλλων θεωρείται δεδομένο ότι το ζήτημα απόκτησης των Mirage 2000-9 από την Πολεμική μας Αεροπορία θα τεθεί στο τραπέζι. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πολεμική μας Αεροπορία φαίνεται να έχει καταλήξει στην απόκτηση τουλάχιστον 36 «Δελταπτέρυγων» Mirage 2000-9 από τα συνολικά 64 τα οποία διαθέτει σήμερα η UAE Air Force, 49  της έκδοσης EAD/ RAD και επιπλέον 15 εκπαιδευτικά αεροσκάφη της έκδοσης DAD

Η απόφαση για πώληση των Mirage 2000-9 ελήφθη από τους Εμιρατιανούς  όταν προχώρησαν πρόσφατα στην εντυπωσιακή συμφωνία με την Γαλλική Dassault για απόκτηση 80 υπερσύγχρονων Rafale. 

Με τις πρώτες ριπές να παραλαμβάνονται από το Αμπού Ντάμπι το 2026 και τότε να αρχίζει η παραχώρηση των Mirage 2000-9

Η Αθήνα πάντως αν καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία αναμένεται να πιέσει τους Άραβες προκειμένου να ξεκινήσει νωρίτερα η παραλαβή των πρώτων μαχητικών. 

Έτσι ώστε η Πολεμική μας Αεροπορία να ανεβάσει άμεσα την οροφή του στόλου των αεροσκαφών της εντάσσοντας  στο οπλοστάσιό της ένα σύγχρονο μαχητικό το οποίο μπορεί να αναλάβει πολλαπλές αποστολές με πρώτη την υπεράσπιση του Αιγαίου. 

Ώστε να μην «φθείρει» αλλά αντίθετα να συνδράμει τόσο τα Rafale όσο και τα αναβαθμισμένα Viper.  

Τα Mirage των ΗΑΕ αγοράστηκαν σε δύο δόσεις το 1986 και το 1998. Tα καινούργια ήταν ήδη σε διαμόρφωση 2000-9 ενώ αναβαθμίστηκαν και τα παλιότερα. 

Διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες τόσο στην air to air μάχη όσο και σε αποστολές κρούσης αφού είναι εξοπλισμένα με το ισχυρό ραντάρ RDY-3 αλλά και το ατρακτίδιο στοχοποίησης Sniper. 


epirusblog.gr
5 of 5
Τα Rafale και τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ θα αποτελέσουν τη Γαλλικό «δόρυ» πάνω από το Αιγαίο - «Πράσινο» φως από το Παρίσι – Το παρασκήνιο
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2501125012397530299
item