Ο «Διγενής» σκέπασε με τα φτερά του Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα: O κρίσιμος ρόλος του Ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ

-Τα μπλε φτερά στον ρόλο της σκιαγράφησης του πεδίου μάχης

-Τα F-18 που επιχείρησαν στη Λιβύη πετούν πάνω από τη Ρουμανία

Στο κυνήγι καλά κρυμμένων οπλικών συστημάτων που «εκπέμπουν» (Electronic Order of Battle), την αποκάλυψη των θέσεων αντιαεροπορικών ραντάρ των Ρώσων, την αποτύπωση των απειλών εδάφους, την τακτική εικόνα στη Μαύρη θάλασσα με την διάταξη των πλοίων του Ρωσικού στόλου, αλλά και την επιτήρηση των ιπταμένων μέσων που μετακινούν οι Ρώσοι, έχει μπει και το Ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ της 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ, με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας Erieye EMB-145H.

  • Το αεροσκάφος Erieye EMB-145H, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, απογειώνεται από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας και πετά έως το όριο του FIR Σόφιας, μεταδίδοντας στα Νατοϊκά Στρατηγεία και Κέντρα Επιχειρήσεων σημαντικές πληροφορίες που αναζητούν κάθε μέρα στην στρατιωτική πτέρυγα της Συμμαχίας, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη τακτική εικόνα στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που διαθέτει το αεροσκάφος, δύναται να προχωρήσει στα παραπάνω και να συλλέξει ηλεκτρονικές εκπομπές τις οποίες καταχωρεί και αναλύει , προσδιορίζοντας με ακρίβεια την θέση τους. Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί την ηλεκτρονική διάταξη στο πεδίο της μάχης, η οποία είναι εξαιρετικής κρίσιμης σημασίας για τις δυνάμεις που διαθέτει ο αντίπαλος, όσο και για την μετέπειτα διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η συλλογή μάλιστα δεν αφορά μόνο τις χερσαίες δυνάμεις του αντιπάλου, αλλά και τις ναυτικές οι οποίες στην συγκεκριμένη περίπτωση αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν λάβει κανείς υπόψιν του πως από την Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη των Ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της Ουκρανο-Ρωσικής κρίσης.

Ο «Διγενής» βλέπει μακριά…


Το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου με την κωδική ονομασία «Διγενής» , αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στην φαρέτρα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τα πληρώματα του έχουν τη Νατοϊκή εμπειρία μέσα από εκατοντάδες συνεργασίες που διεξάγουν πολύ συχνά στον αέρα, με άλλες δυνάμεις της Συμμαχίας.

  • Τα Ελληνικά φτερά που έχουν αναγνωριστεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη και πιο καλά εκπαιδευμένη αεροπορική δύναμη στη Γηραιά Ήπειρο, κρατούν τις ισορροπίες και ταυτόχρονα συνδράμουν την Συμμαχία, με τη μεταφορά εικόνας σε πραγματικό χρόνο των όσων συμβαίνουν στο καυτό πεδίο των εξελίξεων στην ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής, που βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω του Ρωσικού επεκτατισμού.

Το πλεονέκτημα που παρέχει η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ στις Νατοϊκές δομές στην παρούσα συγκυρία είναι η ικανότητα επιτήρησης σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, χάρις το ισχυρότατο ραντάρ που διαθέτει το αεροσκάφος. 

Παρέχει δηλαδή την αποσαφηνισμένη εικόνα του εναέριου χώρου -και όχι μόνο-ενδιαφέροντος που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η περιοχή των Βαλκανίων, της κεντρικής Αν. Ευρώπης στις χώρες της Βαλτικής και της Μαύρης θάλασσας.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι «είναι τεράστιο το πλεονέκτημα να γνωρίζεις ποιος είναι φίλος και εχθρός ανά πάσα στιγμή σε περιβάλλον που διεξάγονται επιχειρήσεις, κάτι το οποίο μπορεί να απαιτείται και για 24ωρη βάση σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Τα EMB-145H είναι αεροσκάφη που προσφέρουν μεγάλη ευελιξία καθώς συνδυάζουν υψηλή διαθεσιμότητα και κόστος συντήρησης, αν και για χρόνια αφέθηκαν και αυτά στην τύχη τους…

F-18 από το FIR Αθηνών στο Βουκουρέστι…

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας φανερώνεται γι’ ακόμη μια φορά λόγω της Ουκρανο-Ρωσικής κρίσης. Η Συμμαχία μπορεί να χρησιμοποιεί βάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο για μαχητικά, όσο και για ιπτάμενα ραντάρ ή τάνκερ και παράλληλα στον θαλάσσιο χώρο, ευθύνης της Ελλάδας, Ρωσικά και Συμμαχικά πολεμικά πλοία προχωρούν σε επίδειξη ισχύος.

  • Αεροπλανοφόρα της Γαλλίας και των ΗΠΑ βρίσκονται είτε στο Αιγαίο, είτε στο Ιόνιο ενώ της τελευταίες ώρες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μετακινηθεί στην κεντρική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή από την πίστα του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρυ Τρούμαν απονηώνονται μαχητικά F-18 τα οποία με τη συνδρομή ιπτάμενου τάνκερ, μέσω FIR Αθηνών, φτάνουν ακόμη και μέχρι τη Ρουμανία δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ισχύ των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Τα συγκεκριμένα μάλιστα μαχητικά είναι της έκδοσης ΕΑ-18G, δηλαδή ηλεκτρονικού πολέμου, όπου διαθέτουν όλα εκείνα τα συστήματα για την καταγραφή ηλεκτρονικής διάταξης του πεδίου μάχης και καταστολής της εχθρικής αεράμυνας.

Πρόκειται για τον τύπο του μαχητικού που είχαν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις της Λιβύης το 2011 κατά την οποία, τα ίδια καθήκοντα με τώρα είχε αναλάβει το Ελληνικό Ιπτάμενο ραντάρ, όπου τα πληρώματά της 380 Μοίρας έλαβαν και εύφημο μνεία από την ηγεσία της Συμμαχίας. 


epirusblog.gr
5 of 5
Ο «Διγενής» σκέπασε με τα φτερά του Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα: O κρίσιμος ρόλος του Ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 405692418646092198
item