Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν θα γίνουμε διέξοδος για να παρακάμψουν τις ρωσικές κυρώσεις, λέει το Ισραήλ

Τη δέσμευση ότι το Ισραήλ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να παρακάμψουν οι Ρώσοι τις δυτικές κυρώσεις διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, που βρέθηκε στη Σλοβακία.

Ο Λαπίντ επανέλαβε την καταδίκη του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σημείωσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης».

«Το Ισραήλ δεν θα είναι ένας τρόπος παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες», δεσμεύτηκε. 

Όπως ανέφερε, «το υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει το θέμα μαζί με εταίρους, όπως η Τράπεζα του Ισραήλ, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομίας, η Αρχή Αεροδρομίων, το υπουργείο Ενέργειας και άλλοι».

Νωρίτερα, δημοσιεύτηκαν πληροφορίες ότι το ιδιωτικό τζετ του Ρομάν Αμπράμοβιτς προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ, ενώ άγνωστο παραμένει αν ο ίδιος ή μέλη της οικογένειάς του βρισκόταν στην πτήση.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να προχωρήσει σε κυρώσεις

Οι δηλώσεις έρχονται δύο ημέρες αφότου η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Ζητάμε και από το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, δεν θέλετε να γίνετε το τελευταίο καταφύγιο για βρώμικα χρήματα που τροφοδοτούν τους πολέμους του Πούτιν», είχε πει.

Το Ισραήλ δεν θα βοηθήσει στον οπλισμό της Ουκρανίας, αλλά ψήφισε για την καταδίκη της Ρωσίας στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα. 

Έχει στείλει επίσης πάνω από 100 τόνους βοήθειας, δεκάδες γιατρούς και έχει δεχθεί 3.000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, θεωρείται ότι κλίνει προς τη Μόσχα λόγω της κατάστασης στη Συρία. 

Μάλιστα, Ισραήλ και Ρωσία διαθέτουν έναν «μηχανισμό αποσύγκρουσης», σύμφωνα με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία πριν χτυπήσουν ιρανικά στρατεύματα ή πύραυλοι που επιχειρούν εκεί.

Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα κλείνει τα μάτια στις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία το 2015, αναφέρει.

epirusblog.gr
5 of 5
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν θα γίνουμε διέξοδος για να παρακάμψουν τις ρωσικές κυρώσεις, λέει το Ισραήλ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1604214875570784974
item