Πρέβεζα: Νέα Δύναμη - "Έκτακτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας για την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού πάρκου στην Δ.Ε. Πάργας"

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας

 κ. Πρόεδρε,

Στις 14 Μαρτίου 2022 η Γενική Δ /νση Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  εγκαταστημένης ισχύος 40 ΜW και των συνοδών του έργων  (οδοποιίας, διασύνδεσης) στη θέση Κρανιά της Δ.Ε. Πάργας του Δ. Πάργας και Μαργαριτίου  του Δήμου Ηγουμενίτσας, της εταιρείας G.R  αιολικά πάρκα Πρέβεζας». 

Της απόφασης αυτής έχει  προηγηθεί την 22/12/2021 όμοια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Ηπείρου.

Η τελευταία απόφαση ελήφθη παρά την ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ  απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, για την υλοποίηση της δραστηριότητας. 

Σύμφωνα με την ομόφωνη αυτή απόφαση, η επιτροπή θεωρεί συμπερασματικά, ότι από την κατασκευή του αιολικού πάρκου αναμένονται περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις με μόνιμο χαρακτήρα κυρίως από την κατασκευή του οδικού δικτύου και δευτερευόντως από την τοποθέτηση και λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Ακόμη, προσθέτει στην απόφαση της ότι στα πλαίσια δημοσιοποίησης της σχετικής περιβαλλοντολογικής μελέτης, μέχρι σήμερα ήτοι μέχρι τις 27-6-2021 ΔΕΝ έχουν γνωστοποιηθεί στην υπηρεσία μας παρατηρήσεις, ενστάσεις ή διαμαρτυρίες.

Λοιπόν, εδώ υπεισέρχεται κ. Πρόεδρε η δική σας αμέλεια  ή αδιαφορία ή κακή εκτίμηση, γιατί πέρυσι το καλοκαίρι  κάνατε  στο Δ.Σ. μια απλή αναφορά  στην πρόσκληση έκφρασης γνώμης και δεν συζητήθηκε το θέμα διότι, όπως είπατε τότε δεν είχατε την εισήγηση και ακόμη, ότι η περιφέρεια θα έπαιρνε αρνητική απόφαση και συνεπώς δεν θα γίνονταν το έργο.  

Δεν παρακολουθήθηκε το θέμα και φτάσαμε στο σημείο να ολοκληρώνεται η αδειοδότηση και η τοπική κοινωνία να είναι μουδιασμένη, απληροφόρητη ή παραπληροφορημένη, περιμένοντας σιωπηλή  τους εκπροσώπους της να τοποθετηθούν.

Λόγω και του κλίματος των ημερών δεν έχω ως σκοπό να σηκώσω το λάβαρο της αμφισβήτησης. Άλλωστε δεν έχω τις γνώσεις.  Όσον με αφορά ακούγονται εύηχα και  έχουν σε εμένα θετική επίδραση η λέξεις, αιολικό πάρκο, ηλιακή ενέργεια, ενεργειακές κοινότητες, καθαρή ατμόσφαιρα, οικολογία, πράσινη ανάπτυξη κλπ.

Όμως από την άλλη έχουμε μια ομόφωνα αρνητική απόφαση από την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο αυτό και θα πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αλλά και ακόμη σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά, με γοργούς ρυθμούς, περιοχή, όπως είναι η Αγιά,  είναι συμβατή μια τέτοια εγκατάσταση σε απόσταση 1.700 μέτρων;

Επίσης ποια είναι η άποψη των τοπικών κοινωνιών που για τα  επόμενα 15 χρόνια θα έχουν δίπλα τους Φαραωνικές κατασκευές ύψους 127 μέτρα και διαμέτρου πτερυγίων περίπου 150 μέτρων;

Ενδιαφέρουσα θα είναι και η  τοποθέτηση των δύο Αντιδημάρχων με καταγωγή από την Αγιά οι οποίοι μέχρι τώρα σιωπούν εκκωφαντικά.

Πιστεύω κ. Πρόεδρε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να πληροφορηθεί, να ενημερωθεί και να στείλει τα μηνύματα της.  Η σιωπή σας ακόμη και τώρα σημαίνει αποδοχή του έργου. Διαφωνούμε με αυτή σας την μεθόδευση. Αλλά  και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσουμε και μια άλλη παράμετρο.  Αυτή των αντισταθμιστικών  οφελιών.

Γιατί ο Δήμος θα εμπλακεί στην διαδικασία.

Είναι προφανές ότι για το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2022 δεν μπορεί να προετοιμασθεί συζήτηση για τόσο σοβαρό θέμα, λόγω έλλειψης χρόνου. Έπρεπε μετά τις εξελίξεις να το είχατε θέσει με πρωτοβουλία σας.

Σας καλώ όμως λίαν συντόμως, τηρουμένων τυχόν προθεσμιών να συγκαλέσετε Δημοτικό  Συμβούλιο για το θέμα αυτό.

Είναι υποχρέωση σας.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ

ΝΑΚΙΑΣ ΦΩΤΙΟΣ

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Νέα Δύναμη - "Έκτακτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας για την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού πάρκου στην Δ.Ε. Πάργας"
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 2397355018441498076
item