ΟΗΕ: Έχει αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση βομβών διασποράς από τους Ρώσους στην Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υπενθύμισε πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

«Λόγω των συνεπειών τους σε μια εκτεταμένη περιοχή, η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τηρούνται κατά τις εχθροπραξίες», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ στους δημοσιογράφους, με έδρα τη Γενεύη.

Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία είναι έγκλημα πολέμου, τονίζει ο ΟΗΕ

«Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές πως οι επιθέσεις που κατευθύνονται εναντίον αμάχων και αστικών στόχων, καθώς και ο λεγόμενος βομβαρδισμός τομέα σε πόλεις και χωριά και άλλες μορφές επιθέσεων χωρίς διάκριση, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου».

Απαντώντας σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική του Facebook προκειμένου να επιτραπεί σε κάποιους χρήστες να καλούν σε βία εναντίον Ρώσων και Ρώσων στρατιωτών, η Λιζ Θρόσελ τη χαρακτήρισε «ανησυχητική» και είπε πως η υπηρεσία της θα θέσει το θέμα στην εταιρεία.

epirusblog.gr
5 of 5
ΟΗΕ: Έχει αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση βομβών διασποράς από τους Ρώσους στην Ουκρανία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8053991469901526807
item