Γιάννενα: Διαρκώς επίκαιρο το έργο των Ευεργετών

Η ζωή και το έργο των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών, της οικογένειας Ζωσιμά, παρουσιάζεται στο φιλμ που δημιουργήθηκε από την Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων και το οποίο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της, για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η ιδέα και η πραγμάτωσή της άλλωστε αποτελεί και ένα ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς στους ιδρυτές της Βιβλιοθήκης και τις Ζωσιμαϊκές αγαθοεργίες, που έκαναν στη διάρκεια του βίου τους και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Βάση για το σενάριο όπως τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης Βαϊα Οικονομίδου, αποτέλεσε η έκδοση της Ζωσιμαίας με συγγραφέα τον Στέφανο Μπέτη, η οποία επανεκδόθηκε, αφού είχε εξαντληθεί, ενώ χρησιμοποιήθηκε πλούσιο αρχειακό υλικό από τις σπάνιες συλλογές της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Ενιαία Πλατφόρμα Ιδρυματικού Αποθετηρίου / Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΕΚΠΑ «Πέργαμος», ιδιωτικές Συλλογές, τη Bibliothèque Nationale de France, Département Estampes et Photographie και το The Official Nizhyn Tourism Portal.

Η κα Οικονομίδου, μιλώντας στο ITV για τη δημιουργία αυτή στάθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού και για εκπαιδευτικούς σκοπούς είτε μεμονωμένο είτε σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.

«Στόχος μας ήταν και είναι μέσω της δυναμικής της εικόνας, να δημιουργήσουμε μια μνημονική εμπειρία, στην οποία η ιστορία αναβιώνεται ψηφιακά. 

Η τεχνολογία ανοίγει πλέον νέους δρόμους, η θέαση γίνεται μοναδική και αναντικατάστατη, εύκολη από παντού και από τον καθέναν, ανά πάσα στιγμή ώστε ο καθένας να βιώνει αναλόγως την εμπειρία της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε η κα Οικονομίδου.

Όπως αναφέρεται επίσης στο σχετικό δελτίο τύπου, η σημερινή Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη είναι ο απότοκος της Βιβλιοθήκης του «Σχολείου των Ζωσιμάδων». 

Ήδη από το 1792 αποστέλλουν τακτικότατα χρήματα για τη συντήρηση και λειτουργία της γνωστής Μπαλαναίας Σχολής, την πλουτίζουν με Βιβλιοθήκη και φροντίζουν για την έκδοση και δωρεάν διανομή βιβλίων.

Η Αδελφότητα των Ζωσιμάδων, Ιωάννης (1752-1771), Αναστάσιος (1754-1828), Νικόλαος (1758-1842), Θεοδόσιος (1760-1796), Ζώης (1764-1828) και Μιχαήλ Ζωσιμάς (1766-1809), διακατεχόμενοι από το πάθος της αγάπης προς την Πατρίδα και το Γένος, αποφάσισαν να διαθέσουν όλη την περιουσία τους, για τον φωτισμό, τη διάδοση της Παιδείας και την Εθνική Ιδέα.

Το φιλμ, στα ελληνικά και υποτιτλισμένο, είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της Ζωσιμαίας e-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ https://zosimaialib.gr/video/.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Διαρκώς επίκαιρο το έργο των Ευεργετών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4324746572529711112
item