Πρέβεζα: Ειδώλιο ηθοποιού με προσωπείο το έκθεμα του μήνα στην ψηψοφορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης

Ένα εντυπωσιακό ειδώλιο ηθοποιού με προσωπείο επελέγη με διαδικτυακή ψηφοφορία ως έκθεμα του μήνα Μαρτίου για το Μουσείο της Νικόπολης.

Το πήλινο ειδώλιο από το οποίο σώζεται μόνο το κεφάλι, ύψους μόλις 5 εκ., βρέθηκε το 1975 στα Νυμφαία, δημόσιες κρήνες της Νικόπολης στη Δυτική Πύλη του τείχους.

Το προσωπείο της Νικόπολης, με τα χτενισμένα σε σπείρα μαλλιά, τα έντονα ανυψωμένα φρύδια και το συνοφρυωμένο μέτωπο, παραπέμπει σε δούλο-θεράποντα.

Το ρωμαϊκό θέατρο ξεκίνησε τον 4ο αι. π.Χ. ως ένα χορευτικό “πανηγυρικό” θέαμα στο πλαίσιο αγώνων, ενώ στην πορεία δέχθηκε έντονη την επιρροή του αρχαίου ελληνικού δράματος.

Αντίθετα, ωστόσο, με ότι συνέβαινε στην αρχαία Ελλάδα, το θέατρο δεν αφορούσε τους Ρωμαίους ως πολίτες.

Οι δραματικοί ποιητές ανήκαν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, που απείχαν από την πολιτική, και το -ετερόκλητο- κοινό (άνδρες, γυναίκες, παιδιά, δούλοι) βρισκόταν στο θέατρο για να διασκεδάσει και όχι να σκεφτεί πάνω σε πολιτικά ή άλλα σοβαρά ηθικά θέματα.

Παράλληλα εισάγονται νέα είδη θεαμάτων, χωρίς εκπαιδευτικό χαρακτήρα (παντομίμες, θηριομαχίες, μονομαχίες).

Η τέλεση τους επιβεβαιώνεται και στη Νικόπολη, η οποία από την ίδρυσή της (27 π.Χ.) διέθετε θέατρο και λίγο αργότερα (αρχές 2ου αι. μ.Χ.) και ωδείο.

Σήμερα το προσωπείο εκτίθεται στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης στην ενότητα “Η ρωμαϊκή πόλη”.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ειδώλιο ηθοποιού με προσωπείο το έκθεμα του μήνα στην ψηψοφορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 8175223461440855984
item