Έρχονται αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα «αυτοματοποιεί» τις διαδικασίες ελέγχου και επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αναμένεται να ενεργοποιήσει εντός του έτους η ΑΑΔΕ

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνονται μέσω e-mail όταν η υπόθεση τους προωθείται για επεξεργασία χωρίς έλεγχο.

Στόχος είναι οι εξπρές επιστροφές να καλύψουν σταδιακά εντός του έτους το 97% των αιτημάτων που θα υποβάλλονται στη σχετική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ που έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης θα απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής. 

Με το νέο ψηφιακό σύστημα συναλλαγών θα περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση και τα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στις επιστροφές ΦΠΑ.

Οι στόχοι της μεταρρύθμισης

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι κύριοι στόχοι της μεταρρύθμισης είναι:

  • Η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.
  • Η αντιμετώπιση της απάτης στις επιστροφές ΦΠΑ με βάση τις αρχές ανάλυσης κινδύνου.
  • Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
  • Η επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο στο 97% των αιτήσεων
  • Η υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας.

Ο νέος μηχανισμός αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για γρήγορες επιστροφές ΦΠΑ και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά που στροβιλίζεται στη δίνη της πληθωριστικής κρίσης και της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 1.400 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ ύψους 240 εκατ. ευρώ έχουν βαλτώσει στις εφορίες για πάνω από 90 ημέρες παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες ικανοποιώντας ακόμη και το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες και στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021 διεκπεραίωσε 45.188 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 1,957 δισ. ευρώ.

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επιστροφές ΦΠΑ συμβάλλει και η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData μέσω των οποίων η φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.


epirusblog.gr
5 of 5
Έρχονται αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7586316568152824725
item