Μακρόν: Δεν αποδεχόμαστε τη ρωσική απαίτηση να πληρώνουμε σε ρούβλια για το φυσικό αέριο

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα επιδιώξει πληρωμές σε ρούβλια για αγορά φυσικού αερίου που πωλείται σε «μη φιλικές» χώρες, εγείροντας συναγερμό για μια πιθανή κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «κείμενα δείχνουν ότι απαγορεύεται» να υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια.

Συμφωνία Ευρώπης-ΗΠΑ για υγροποιημένο φυσικό αέριο -Προς ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Γεγονός αποτελεί πλέον, από σήμερα, η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Όπως αναφέρει το BBC, το μεγάλο deal προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ευρύτερα γνωστού ως LNG.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι εναλλακτικές εισαγωγές αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΕΕ: Task Force για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Το Reuters επισημαίνει ότι η συμφωνία ανάμεσα στον Μπάιντεν και τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει στόχο να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κρίση ενέργειας.

Το σύμφωνο, που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, έρχεται μετά από μία ημέρα τριών συνόδων κορυφής στην «καρδιά» της ΕΕ, κατά τις οποίες οι ηγέτες κατακεραύνωσαν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και προσέφεραν νέα στήριξη στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ άλλων, ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.


epirusblog.gr
5 of 5
Μακρόν: Δεν αποδεχόμαστε τη ρωσική απαίτηση να πληρώνουμε σε ρούβλια για το φυσικό αέριο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8539062860369521603
item