ΗΠΑ και ΕΕ «γονατίζουν» την οικονομία της Ρωσίας -Οι κυρώσεις σε εμπόριο, ενέργεια, τράπεζες και μεταφορές

ΗΠΑ και ΕΕ στοχοθετούν το εμπόριο, την ενέργεια, τις τράπεζες, τις μεταφορές για να στερήσουν από τη Ρωσία τις πηγές χρηματοδότησης «ενός βάρβαρου πολέμου».

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των προσώπων του περιβάλλοντος του προέδρου της, του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενισχύθηκαν περαιτέρω την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σκοπός να γονατίσει η ρωσική οικονομία και να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης του «βάρβαρου πολέμου» στην Ουκρανία, όπως τον χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εμπόριο

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίζουν τη ρήτρα του «ευνοούμενου κράτους» που είχαν χορηγήσει στη Ρωσία. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα εισαγόμενα ρωσικά προϊόντα.

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν επίσης την εισαγωγή θαλασσινών, βότκας και ρωσικών διαμαντιών. Στην ΕΕ, η απαγόρευση αφορά τον σίδηρο και τον χάλυβα.

Τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ θα απαγορευτεί η εξαγωγή ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι είχαν ήδη χάσει την πρόσβασή τους στον τεχνολογικό εξοπλισμό και τους ημιαγωγούς για τη στρατιωτική και πετρελαϊκή βιομηχανία τους, μετά την απαγόρευση εξαγωγών αυτών των ειδών από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ενέργεια

Την Τρίτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε το παράδειγμά τους σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2022 θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι Ευρωπαίοι διχάζονται, δεδομένου ότι πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Η ΕΕ σχεδιάζει ωστόσο επενδύσεις ώστε να περιορίσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φέτος. Απαγορεύει επίσης στους Ευρωπαίους να κάνουν νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα-κλειδί για τη Ρωσία.

Η Gazprom, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, είναι μεταξύ των εταιρειών που δεν μπορούν πλέον να δανείζονται από τις δυτικές αγορές.

Σε μια άλλη, συμβολική κίνηση, ανεστάλη η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2, με τον οποίο θα αυξάνονταν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η εταιρεία που τον διαχειρίζεται υπέβαλε αίτημα πτώχευσης.

Οικονομικός τομέας

Ο χρηματοοικονομικός τομέας στοχοθετήθηκε από την αρχή, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Οι κυρώσεις επεκτάθηκαν σταδιακά και στη Λευκορωσία.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες έβαλαν στο στόχαστρο την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, απαγορεύοντας κάθε συναλλαγή και παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της. Το ρούβλι βρίσκεται έκτοτε σε ελεύθερη πτώση, σε σχέση με το δολάριο.

Ένα επίσης σοβαρό πλήγμα ήταν ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. Ο αποκλεισμός αφορά και τις τράπεζες της Λευκορωσίας.

Για να αποφευχθεί μια παράκαμψη των κυρώσεων, η ΕΕ τις διεύρυνε για να συμπεριλάβει τα κρυπτονομίσματα και άλλα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επένδυαν οι Ρώσοι για να σώσουν τις οικονομίες τους από την κατάρρευση του ρουβλίου.

Πρόσωπα

Εκατοντάδες προσωπικότητες και ολιγάρχες έχουν στοχοθετηθεί μέχρι τώρα: μεταξύ αυτών είναι και ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και τα μέλη του στενού κύκλου του, όπως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Κυρώσεις έχουν επιβληθεί στους 386 βουλευτές που στήριξαν την εισβολή στην Ουκρανία, στον επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν, στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς…

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις περιλαμβάνουν και απαγόρευση εισόδου στις χώρες της ΕΕ, αλλά και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών και των Ρώσων αξιωματούχων. Μια συνεργάτιδα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να χάσει σύντομα το πολυτελές διαμέρισμά της στο Λονδίνο.

Η Ουάσινγκτον έκανε ένα βήμα πιο πέρα, συγκροτώντας μια ομάδα εισαγγελέων που θα αναλάβουν να ασκήσουν διώξεις σε «διεφθαρμένους Ρώσους ολιγάρχες».

Μεταφορές

Ο εναέριος χώρος όλων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έκλεισε σχεδόν αμέσως για τα ρωσικά αεροσκάφη. Αεροπορικές εταιρείες όπως η καζακική Air Astana ή η τουρκική Pegasus Airlines ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις πτήσεις τους προς τη Ρωσία, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι κυρώσεις.

Ο τομέας της αεροναυπηγικής πλήττεται γενικότερα: απαγορεύτηκε η εξαγωγή αεροσκαφών, ανταλλακτικών και εξοπλισμού, σταμάτησε η συντήρηση ρωσικών αεροσκαφών από την Airbus και την Boeing ενώ το Λονδίνο απαγόρευσε επίσης να ασφαλίζονται τα ρωσικά αεροπλάνα.

Τα λιμάνια πολλών χωρών έκλεισαν για τα πλοία υπό ρωσική σημαία. Πολλές μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διέκοψαν τις παραδόσεις τους στη Ρωσία.

Μέσα ενημέρωσης

Η ΕΕ απαγόρευσε τη μετάδοση των κρατικών ρωσικών μέσων RT και Sputnik.

Το Facebook και το YouTube αποφάσισαν από την πλευρά τους να μπλοκάρουν τη μετάδοση αυτών των μέσων στην Ευρώπη. Το YouTube ανακοίνωσε σήμερα ότι μπλοκάρει σε όλον τον κόσμο τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη ρωσική κυβέρνηση.

Το Google ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει τη δυνατότητα των μμε που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος να αποκομίζουν κέρδη μέσα από τις πλατφόρμες του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ και ΕΕ «γονατίζουν» την οικονομία της Ρωσίας -Οι κυρώσεις σε εμπόριο, ενέργεια, τράπεζες και μεταφορές
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 549881951313255076
item