Ποια νέα σημαντική αλλαγή στον εκλογικό νόμο μελετά να φέρει η κυβέρνηση

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας με τον ισχύοντα νόμο, ωστόσο όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας πριν στηθούν οι επόμενες κάλπες.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, η ουσιαστική αλλαγή που σκέφτεται πολύ σοβαρά να επιφέρει είναι μια: να λαμβάνει το πρώτο κόμμα ένα επιπλέον μπόνους 10 εδρών εάν έχει διαφορά 5 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο, ανεξάρτητα εάν θα έχει πιάσει ή όχι το όριο του 38% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. 

Εάν όντως κατατεθεί στη Βουλή αυτή η αλλαγή, θα ισχύσει προφανώς από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς οι επόμενες θα γίνουν με την απλή αναλογική που έχει ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου με επιπλέον πριμοδότηση 10 εδρών στο πρώτο κόμμα θα εξασφάλιζε και πάλι αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία εάν η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στα επίπεδα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή γύρω στο 10%.

Στον αντίποδα βέβαια, μια τέτοια αλλαγή μπορεί να εκληφθεί ως φοβία από το Μαξίμου πως μπορεί τελικά η διαφορά να μην είναι τόσο μεγάλη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει η ώρα να στηθούν οι κάλπες, και ένα τέτοιο επιχείρημα θα το εκμεταλλευτούν πολιτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Από την άλλη πάλι ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει σε κάθε τόνο πως η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και στο πλαίσιο αυτό καθίσταται αναγκαία μια τέτοια αλλαγή. 

epirusblog.gr
5 of 5
Ποια νέα σημαντική αλλαγή στον εκλογικό νόμο μελετά να φέρει η κυβέρνηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5658270722551802162
item