Ουκρανία: Νέος συναγερμός στο Τσερνόμπιλ -Φόβοι για κίνδυνο διαφυγής ραδιενεργών ουσιών

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Κατάπαυση πυρός ζητά ο Κουλέμπα για επισκευές στο Τσερνόμπιλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η πραγματοποίηση επισκευών για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ μπορούν να ηλεκτροδοτούν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μόνο για 48 ώρες.

Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, και η διαρροή ραδιενέργειας είναι πιθανή. «O βάρβαρος πόλεμος του Πούτιν θέτει ολόκληρη την Ευρώπη σε κίνδυνο. Πρέπει να σταματήσει αμέσως!», αναφέρει σε δραματική ανάρτησή του.

epirusblog.gr
5 of 5
Ουκρανία: Νέος συναγερμός στο Τσερνόμπιλ -Φόβοι για κίνδυνο διαφυγής ραδιενεργών ουσιών
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 544415810486266732
item