Γιάννενα: Επιταχύνεται η αποκατάσταση στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Εντός του χρονοδιαγράμματος, αλλά κυρίως με τρόπο που αποδεικνύει την πλήρη αφομοίωση του νέου δομικού υλικού, προχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, ενώ ξεκίνησε η προετοιμασία για την επόμενη φάση.

Αυτό τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον αρχαιολογικό χώρο και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, παρουσία και του βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη.

Παράλληλα, είδε από κοντά τη λειτουργία της γερανογέφυρας, η οποία έχει διευκολύνει και επιταχύνει τις εργασίες, δίνοντας τη δυνατότητα εύκολης μετακίνησης των εδωλίων.

Το έργο της αποκατάστασης της α’ φάσης είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την προμελέτη-πλαίσιο του μεσαίου κοίλου του θεάτρου και την προμελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Α’ διαζώματος, σύμφωνα με τις αρχές και την εγκεκριμένη μεθοδολογία που ήδη έχει εφαρμοστεί για την αποκατάσταση του κατώτερου κοίλου, και την επικαιροποίηση της εγκεκριμένης οριστικής μελέτης που αφορά την περιοχή της πρώτης και δεύτερης κερκίδας.

«Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είναι ένα ειδικό μνημείο, απαιτεί ειδικό χειρισμό, πρώτον γιατί είναι πολύ σημαντικό, και δεύτερον γιατί έχει όλα αυτά τα γνωστά προβλήματα με το αρχαίο δομικό υλικό. 

Το έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, εξελίσσεται κανονικά στα χρονοδιαγράμματα του. Πρόσφατα στο ΚΑΣ συζητήθηκε η μελέτη που είχε εκπονηθεί από την Εφορεία και δόθηκε η έγκριση για να προχωρήσει η πρώτη φάση εργασιών στο μεσαίο τμήμα. 

Ήδη έχουμε συζητήσει και για αυτή τη δεύτερη φάση, που θα αντιμετωπιστεί από κοινού με τις αρμόδιες διευθύνσεις, ώστε να έχει απόλυτη ωριμότητα. 

Θέμα πόρων δεν τίθεται, όποτε προχωρά. Για μένα η μεγάλη ικανοποίηση είναι ότι το έργο εξελίσσεται με καλό τρόπο και κυρίως το νέο υλικό αφομοιώνεται απολύτως από το περιβάλλον λόγω των συνθηκών», σημείωσε.

Κατά τις συνομιλίες της με τα στελέχη της Εφορείας και την αναπληρώτρια προϊσταμένη Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η κα. Μενδώνη έκανε γνωστό πως η Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Προέδρου Κωνσταντίνου Τασούλα προτίθεται να χρηματοδοτήσει εργασίες στο Βουλευτήριο, στον αρχαιολογικό χώρο, και για συμβολικούς λόγους. 

Έτσι, η υπουργός ζήτησε από την υπηρεσία να εκτιμήσει σε τι βαθμό μπορεί να παρέμβει και να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιταχύνεται η αποκατάσταση στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7677185564966123412
item