Γιάννενα: Εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής: «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών»

Εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων η έκθεση: «Βουλή των Ελλήνων. 

Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών», που επιμελήθηκε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών.

Στην έκθεση αξιοποιήθηκαν σπάνια τεκμήρια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, προκειμένου να προβληθούν δύο σχεδόν αιώνες κοινοβουλευτικού βίου.

Η έκθεση ξεκινά από τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις που ακολούθησαν την ελληνική επανάσταση του 1821, περνούν στην εδραίωση του κοινοβουλευτισμού την περίοδο 1862-1914, εστιάζει στις κρίσεις του Μεσοπολέμου έως τα χρόνια που οδήγησαν στην κατάλυση της δημοκρατίας το 1967 και από τη μεταπολίτευση του 1974 φτάνει έως τις μέρες μας. 

Παρουσιάζονται συνοπτικά προεκλογικοί αγώνες και συγκεντρώσεις, αναλύεται η δημόσια εικόνα του βουλευτή, ενώ αποτυπώνονται σημαντικές συνεδριάσεις στην ολομέλεια της Βουλής, αναλύονται κρίσιμες κοινοβουλευτικές λειτουργίες, όπως η νομοθετική διαδικασία και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. 

Η κοινοβουλευτική δράση δύο αιώνων αναδεικνύεται μέσα από φωτογραφίες, εικαστικές αποτυπώσεις, αφίσες, φυλλάδια υποψηφίων πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων, σχεδιαγράμματα, χάρτες, αποσπάσματα από επίκαιρα, κινηματογραφικές, ταινίες βίντεο και διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας επεσήμανε ότι οι πολίτες και οι επισκέπτες των Ιωαννίνων με την έκθεση αυτή μπορούν να απολαύσουν και να ενημερωθούν, μέσα από τους σταθμούς μιας διαδρομής σχεδόν 200 ετών, για τις πτυχές του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας. 

Ο κ. Τασούλας έκανε ιστορική αναδρομή στην κοινοβουλευτική ιστορία των Ιωαννίνων, με ειδική μνεία σε Γιαννιώτες βουλευτές, σημειώνοντας ότι «αποτελούν ένα μόνο χαρακτηριστικό μέρος του συνόλου του βουλευτικού δυναμικού της περιοχής μας, που τιμήθηκε και τίμησε τα Γιάννενα, από τις εκλογές του 1915, μέχρι και λίγο μετά τη μεταπολίτευση.»

Εστιάζοντας στη λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού, ως μέσο έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας ο Πρόεδρος της Βουλής κατέληξε: «Ο κοινοβουλευτισμός τελικά είναι το υπεύθυνο και ελεύθερο σύστημα που επιλέξαμε για να ορίσει το πεπρωμένο μας. 

Η γνώση της πολυκύμαντης πορείας του θα μας βοηθήσει να τον στηρίξουμε, βελτιώνοντας τον. Γιατί όσο βελτιώνεται ο κοινοβουλευτισμός, τόσο θα βελτιώνεται και η μοίρα του τόπου μας.»

Στην συμβολή του κοινοβουλευτισμού στη συγκρότηση και ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός συνυφαίνεται με τη μεγάλη δημοκρατική παράδοση των Ελλήνων και την αγωνιστική, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, πρόσληψη των εκλογών. 

Πρόκειται για συστατικό στοιχείο του πολιτικού μας ήθους και πάθους που διατρέχει την πολιτειακή μας συνείδηση, ανέφερε και επεσήμανε: «Όπως έχει αναδείξει η σχετική έρευνα και βιβλιογραφία, από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη σύγχρονη ιστορία μας, μετά το 1843, οι περισσότερες υπήρξαν αδιάβλητες.

Παρά τον συγκρουσιακό χαρακτήρα που συχνά λαμβάνει η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, στη βάση του δικού μας πολιτικού συμβολαίου παραμένει η συναίνεση για τη δημοκρατική επίλυση των διαφορών μας.» 

Καταλήγοντας η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε: «Στους σχεδόν δύο αιώνες ιστορίας της, η Βουλή των Ελλήνων εγγυήθηκε συμβολικά και στην πράξη τη σταθερότητα, την αντοχή και την εμβάθυνση της Ελληνικής Δημοκρατίας.»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας την έκθεση, καθώς, όπως είπε, αποτυπώνει με ενάργεια τα 200 χρόνια της ιστορίας μας από το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας μέχρι και τις πιο πρόσφατες εκλογές του 2019. 

«Η έκθεση, ανέφερε ο κ. Ελισάφ, λειτουργεί και ως υπενθύμιση ότι αυτό το κράτος έφτασε ως το σήμερα προσπερνώντας κοσμοϊστορικές αλλαγές τόσο εντός του όσο και ως μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας. 

Είναι μια υπενθύμιση ότι η ευθεία γραμμή από την αναγέννηση του ελληνισμού που πραγματώθηκε μέσω της Επανάστασης του 1821 έως το σήμερα μπορεί να μην ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα αλλά παραμένει ένα στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας. 

Κάθε ψηφίδα, ακόμη και κάθε προσωρινή ήττα του Κοινοβουλευτισμού, ήταν εν τέλει ενδυνάμωση της Δημοκρατίας ώστε να μπορούμε σήμερα να την θεωρούμε δεδομένη.»

Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου στην ομιλία του επεσήμανε ότι η έκθεση μιλά «για την καρδιά της ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων. 

Παράλληλα δείχνει ότι η ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού δεν ήταν ένα εγχείρημα που αναλήφθηκε αποκλειστικά από «πάνω». 

Η κοινοβουλευτική ανάπτυξη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αναζητήσεις του ελληνικού λαού. Και η νομιμοποίηση της εξουσίας στη χώρα μας, άρα και η αποδοχή της από τον λαό – όπως τονίζει ο Νίκος Αλιβιζάτος – εξαρτήθηκε πάντοτε από το αποτέλεσμα των πολλών εκλογών που διενεργήθηκαν, και οι οποίες ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τίμιες» επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Στην πολιτική ζωή των Ιωαννίνων στον Μεσοπόλεμο, μετά τις πρώτες εκλογές τον Μάϊο του 1915 επικέντρωσε την ομιλία του ο Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής νεότερης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής: «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4697178561885469026
item