Το Κέντρο της Ατλαντίδας στον βυθό της θάλασσας, ίσως, απεικονίζεται σε άτλα που παρουσιάστηκε στην Βιένη

Τεράστιας έκτασης γεωανάγλυφο στον βυθό της θάλασσας έχει προκαλέσει μεγάλους προβληματισμούς καθώς υποστηρίζεται ότι μπορεί να βρέθηκε το κέντρο της Ατλαντίδας ή της Υπερβορείας…

Χιλιάδες χιλιόμετρα από τα δάπεδα της Αρκτικής και της Ανταρκτικής έχουν χαρτογραφηθεί για έναν πολύ φιλόδοξο και εξαιρετικά λεπτομερή άτλαντα του βυθού.

Ο άτλας που παρουσιάστηκε σε μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη καλύπτει μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Βρετανία και είναι μία από τις καλύτερες προσπάθειες των επιστημόνων.

Για την χαρτογράφιση χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι ηχητικής ανίχνευσης, όπου πλοία με ειδικό εξοπλισμό έπλευσαν σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και «έσπρωχναν» έναν ηχητικό παλμό στο πάτωμα της θάλασσας ενώ η απάντηση καταγραφόταν πίσω στο πλοίο από το οποίο στάλθηκε, δημιουργώντας τελικά έναν 3D χάρτη σε υψηλή ανάλυση.

Ως εκ τούτου, αρκετά περίεργα σχήματα από το δάπεδο της θάλασσας ήρθαν στο φως. Όμως, κάποια από αυτά είναι πολύ ιδιαίτερα και πυροδοτούν περίεργες θεωρίες.

Το εκπληκτικό σε αυτή την υπόθεση είναι πως στον βυθό της Θάλασσας του Μπάρεντς υπάρχει ένα εκπληκτικό σχήμα που παραπέμπει σχεδόν άμεσα στις περιγραφές που έδωσε ο Πλάτωνας για την Ατλαντίδα με τους ομόκεντρους κύκλους και τις εναλλαγές ξηράς και τάφρων, αλλά και δρόμων που οδηγούσαν έξω από το κέντρο:

ΒΡΕΘΗΚΕ το ΚΕΝΤΡΟ της ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ ή της ΥΠΕΒΟΡΕΙΑΣ; (εικόνες)
A twirly depression left in the ocean bed in the Barents SeaKelly Hogan / BAS

Δείτε σε καλλιτεχνική αναπαράσταση την Ατλαντίδα βασισμένη σε περιγραφές του Πλάτωνα:

ΒΡΕΘΗΚΕ το ΚΕΝΤΡΟ της ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ ή της ΥΠΕΒΟΡΕΙΑΣ; (εικόνες)

Μπορεί αυτός ο σχηματισμός να είναι το κέντρο της βυθισμένης Ατλαντίδας;

Ωστόσο εκείνο που δεν ταιριάζει και τόσο με την Ατλαντίδα του Πλάτωνα, είναι το γεγονός πως η Θάλασσα του Μπάρεντς βρίσκεται πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο και όχι στον Ατλαντικό…

«Αυτά είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα του πάγου που διαμορφώνουν το δάπεδο της θάλασσας σε αυτά τα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο Kelly Hogan, ένας θαλάσσιος γεωφυσικός στη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα που εργάστηκε στον άτλαντα και παρουσίασε τα αποτελέσματα.

Κατά συνέπεια και με βάση τους επιστήμονες, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κάποια βυθισμένη πόλη, πόσο μάλλον η Ατλαντίδα.

Αν όμως, δεν μπορεί να είναι η Ατλαντίδα, σύμφωνα με την εξήγηση του Kelly Hogan, τότε, σύμφωνα με τους θεωρητικούς της ύπαρξης της Ατλαντίδας, ενδεχομένως πρόκειται για κάποια άλλη βυθισμένη αρχαία χώρα.

Παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις των ειδικών επιστημόνων, το δεύτερο σενάριο συζητάει την πιθανότητα αυτό το γεωανάγλυφο να παραπέμπει στην Υπερβορεία, έστω και αν γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα γι αυτήν, σε αντίθεση με την Ατλαντίδα, για το πως μπορεί να ήταν πολεοδομικά χτισμένη.

Αν και θα μπορούσε αυτός ο σχηματισμός να είναι κάποιο μέρος της χαμένης Υπερβορείας, οι ειδικοί των βυθών επιμένουν ότι αυτά τα σχήματα που βλέπουμε έχουν προέλθει από τις μετακινήσεις των παγόβουνων, όπως τα σχήματα των βυθών που ακολουθούν:

ΒΡΕΘΗΚΕ το ΚΕΝΤΡΟ της ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ ή της ΥΠΕΒΟΡΕΙΑΣ; (εικόνες)
A loopy mark left by an iceberg in the sea floorKelly Hogan / BAS
ΒΡΕΘΗΚΕ το ΚΕΝΤΡΟ της ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ ή της ΥΠΕΒΟΡΕΙΑΣ; (εικόνες)
A wide, flat depression left by a broad passing icebergKelly Hogan / BAS

Για την επίμαχη εικόνα του βυθού στη Θάλασσα του Μπάρεντς και τους ισχυρισμούς περί Ατλαντίδας ή της Υπερβοερείας, οι εικόνες του 3D χάρτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες:

«δείχνουν τις «ουλές» στο πάτωμα της θάλασσας που άφησαν τα φύλλα πάγου και οι παγετώνες καθώς μεγάλωναν και υποχώρησαν για χιλιάδες χρόνια.

»Ένα περιστρεφόμενο πλέγμα που ανακαλύφθηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς στην Αρκτική δείχνει πώς η άκρη ενός παγόβουνου περιστράφηκε, με αρκετές προεξοχές σκάβοντας μια σειρά κυκλικών τάφρων στο θαλάσσιο βυθό περίπου 10 μέτρα βάθους. 

Θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί πριν από 12.000 έως 15.000 χρόνια, όταν το φύλλο πάγου στην περιοχή αυτή αποσυντέθηκε και απελευθέρωσε μεγάλο αριθμό παγόβουνων».

Ωστόσο, οι «κυνηγοί» της χαμένης Ατλαντίδας ή/και της Υπερβορείας, δεν πείθονται εύκολα, ισχυριζόμενοι ότι ακόμα και αν το γεωανάγλυφο δεν αφορά καμία από τις δύο μυθικές πόλεις, τότε πρόκειται για κάποια άλλα αρχαία πόλη που μόλις εντοπίστηκε…

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ποιοί έχουν δίκιο και ποιοί άδικο;

diadrastika

epirusblog.gr
5 of 5
Το Κέντρο της Ατλαντίδας στον βυθό της θάλασσας, ίσως, απεικονίζεται σε άτλα που παρουσιάστηκε στην Βιένη
epirusblog.gr
5 of 5
περίεργα 4643693751422166708
item