Τσακαλώτος: Θετικά, αλλά δεν επαρκούν τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Ανεπαρκή αλλά προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Εχουμε ενεργειακή κρίση και ανακοινώθηκαν νέα μέτρα. Δεν θα μπω στη συζήτηση αν είναι ψίχουλα ή όχι. 

Όποια μέτρα γίνονται για να βοηθήσουν τον κόσμο που υποφέρει είναι καλό. Δεν θεωρώ ότι επαρκούν» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η πολιτική μείωσης φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, πως περιορίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και ως εκ τούτου τα «πακέτα» στήριξης των ευάλωτων στρωμάτων σε περιόδους κρίσης. 

Ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε την δημοσιονομική και φορολογική τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει «μείγμα πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος 2015 – 19 χαρακτηρίστηκε από υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

«Υπάρχουν λύσεις. Όχι υπάρχουν γενικά λεφτά. Θέλει άλλο μείγμα πολιτικής» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος προτείνοντας την επιβολή έκτακτου εφάπαξ φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δίνονται περισσότερα για την στήριξη από την ενεργειακή κρίση γιατί υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί» ανέφερε σε άλλο σημέιο για να υποστηρίξει ότι ο δημοσιονομικός χώρος περιορίστηκε λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, του φόρου κληρονομίας και της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Στον ΕΝΦΙΑ καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος υπολογιζόταν επι της συνολικής αντικειμενικής αξίας. Ιδιοκτήτης λοιπόν με 4 ακίνητα αξίας 300 χιλ ευρώ το κάθε ένα πλήρωνε 7,5 ευρώ συμπληρωματικό φόρο. 

Τώρα θα πληρώσει μια προσαύξηση περίπου 1.000 ευρώ. Δεν μπορεί να μας λένε πως δεν έχουν δημοσιονομικά περιθώρια και ταυτόχρονα να κάνουν δωράκια σε μεγάλες περιουσίες. Το ίδιο ισχύει και για τον φόρο κληρονομιάς και την εισφορά αλληλεγγύης. Δεν είναι μόνο πόσο ξοδεύεις αλλά και οι προτεραιότητες που έχεις» είπε.

epirusblog.gr
5 of 5
Τσακαλώτος: Θετικά, αλλά δεν επαρκούν τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2199047836744128783
item