Τουαρέγκ: Η φυλή με τους «μπλε άνδρες της Σαχάρας» και τον πολιτισμό τους που ξεπερνά κατά πολύ εκείνο της Δύσης (φωτό)

Όταν μας αναφέρουν χώρες από τη Μέση Ανατολή και την βορειοκεντρική Αφρική, τα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό θρησκευτικός φονταμενταλισμός, συντηρητισμός, κακομεταχείριση των γυναικών, έννομη βία κτλ. 

Όμως αυτό δεν ισχύει για όλους.Για την ακρίβεια τα έθιμα που επικρατούν σε μια από τις πιο διάσημες φυλές της ηπείρου θα σας ξαφνιάσουν και είναι ανώτερα και από αυτά που έχει ο δυτικός πολιτισμός.

Για παράδειγμα εδώ στην Ευρώπη αν μια κοπέλα έχει πολλούς εραστές δεν θα διστάσουν να της κολλήσουν τη ρετσινιά της πόρνης. Στην φυλή των Τουαρέγκ τα πράγματα διαφέρουν. 

Πρόκειται για μια φυλή που κάθε χρόνο διασχίζει τη Σαχάρα από τη μία πλευρά στην άλλη, οδηγούμενη από τους φυλάρχους, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν τυφλοί γέροι που άφηναν την όσφρηση τους και την ακόη τους να τους οδηγήσει.

Στην πορεία των χρόνων οι Τουαρέγκ δεν έμειναν κολλημένοι στις πανάρχαιες παραδόσεις τους, αλλά υιοθέτησαν νέα ήθη κι έθιμα. Η αλλαγή αυτή έφερε τη γυναίκα σε μια πιο ιερή και σωστή θέση.

Η φωτογράφος Χενριέτα Μπάτλερ επισκέφθηκε την φυλή και αποτύπωσε την καθημερινότητα τους, ενώ έμαθε και πράγματα για τον τρόπο ζωής τους. Με το υλικό της έφτιαξε ένα βιβλίο-άλμπουμ με φωτογραφίες. Τα όσα μας μεταφέρει για την ζωή τους είναι εκπληκτικά.

Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τον μουσουλμανικό νόμο, οι γυναίκες είναι ελεύθερες να δείχνουν το πρόσωπο τους και είναι οι άντρες που πρέπει να το καλύπτουν. 

Άλλωστε από εκεί πήραν και το προσωνύμιο Μπλε Άντρες της Σαχάρα, καθώς το μαντήλι που σκούπιζαν το πρόσωπο από τον ιδρώτα είχε αυτό το χρώμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; «Οι γυναίκες είναι όμορφες, θέλουμε να βλέπουμε το πρόσωπο τους».

Οι γυναίκες δεν τυγχάνουν σεβασμού μόνο αυτόνομα, αλλά και σε σύγκριση με τους άντρες. 

Σε περίπτωση διαζυγίου είναι αυτές που θα πάρουν όλα τα ζώα και τη σκηνή, εκτός από μία καμήλα που θα την πάρει ο άντρας, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πάνε με όσους άντρες επιθυμούν. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και την τελευταία νύχτα πριν τον γάμο τους.

Μπορούν να πάνε σε ένα βράδυ με όσους θέλουν, αρκεί να γίνει μετά την πτώση του ηλίου και πριν την ανατολή του την επόμενη. Και όλο αυτό ακόμα κι αν στη σκηνή υπάρχει η οικογένεια της.

Το βιβλίο της Χενριέτα κυκλοφόρησε το Μάιο και περιέχει πραγματικά εντυπωσιακά πλάνα από τους Τουαρέγκ και ιδίως τις γυναίκες.Μια ροκ μπάντα που συνάμα είναι και κίνημα. Το είδος της μουσικής των Tinariwen εξελίχθηκε κα ονομάζεται Tisoumaren


Έχουν αποκτήσει το σεβασμό και έχουν κάνει συνεργασίες με φωνές όπως του Robert Plant των Led Zeppelin αλλά και του Carlos Santana. Τα δυναμικά ροκ μπλουζ της ερήμου είναι μια ιστορία πόνου και ελπίδας.

BONUS FACT: Η Fatou Seidi Ghali είναι η πρώτη επαγγελματίας κιθαρίστρια των Τουαρέγκ (Tuareg). 


Το 2016 δημιούργησε το συγκρότημα Les Filles de Illighadad, όπου Illighadad είναι ένα μικρό χωριό της περιοχής των Τουαρέγκ, στην Σαχάρα του δυτικού Νίγηρα. 


Στο συγκρότημα συμμετέχουν άλλες δύο γυναίκες, η ξαδέρφη της, Alamnou Arkouni, που παίζει κρουστά και τραγουδάει και η Fatimata Ahmadelher, η οποία είναι η δεύτερη επαγγελματίας κιθαρίστρια που έχει υπάρξει έως τώρα, που επίσης παίζει κρουστά και τραγουδάει.

BONUS FACT: Η πιο γνωστή αλλά και πολυβραβευμένη ταινία που εξιστορεί την ζωή, το θάρρος αλλά και την τιμή ενός Τουαρέγκ είναι το “Τιμπουκτού” του Αμπντεραμάν Σισακό (2014).


Με πληροφορίες από το www.geografikoi.gr/tuareg/?

epirusblog.gr
5 of 5
Τουαρέγκ: Η φυλή με τους «μπλε άνδρες της Σαχάρας» και τον πολιτισμό τους που ξεπερνά κατά πολύ εκείνο της Δύσης (φωτό)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8587128925096466055
item