Πρωτοβουλίες σε δύο μέτωπα από την κυβέρνηση για την ασφάλεια στην αγορά και τη συγκράτηση των τιμών

Βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, με στόχο την πλήρη επάρκεια και τη μεγάλη παραγωγή προϊόντων με καλές τιμές, προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τα πρώτα βήματα που συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας τις επίμονες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών του Νότου στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζουν ότι απαιτούνται στην κρίσιμη συγκυρία ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλλά και εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Εάν δεν βρούμε πανευρωπαϊκή λύση στο θέμα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, καμιά κυβέρνηση από μόνη της, ό,τι και να κάνει, όσα και να δώσει, δεν θα μπορέσει να απαντήσει με επάρκεια στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά παντού στην ήπειρό μας- δηλαδή, τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου παραπέμποντας στην πρόταση των έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες του Νότου, Πορτογαλίας-Ισπανίας-Ιταλίας, που προηγήθηκε της Συνόδου.

Aναφερόμενος στο «δια ταύτα» της Συνόδου εξηγεί ότι όταν ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είχε προγραμματιστεί να μπει η Οδηγία προς την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στο Κείμενο Συμπερασμάτων. 

Για αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που επιχειρούν να περιγράψουν με ενέργεια τον «Οδικό Χάρτη» που τώρα συγκροτείται, οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι κομβικής σημασίας διότι: πρώτον εντάχθηκε στο Κείμενο των Συμπερασμάτων σαφής οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάσει πρόταση για πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και δεύτερον συμφωνήθηκε να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η οριακή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που είναι εξαιρετικά πολύπλοκο αυτή την ώρα, διότι όλα τα συστήματα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν προσανατολισμένα στο φυσικό αέριο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν οι συμφωνίες για κοινή αποθήκευση που εξασφαλίζουν την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενισχύουν και την απεξάρτηση από τη ρωσική αγορά. Οι συμφωνίες αυτές εκτιμάται επιπλέον ότι θα έχουν θετικές επιδράσεις, σε ό,τι αφορά και στο κόστος. 

Πρόκειται, όπως λένε τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, για μια αντίστοιχη συμπεριφορά της Ευρώπης στην προμήθεια, με εκείνη που έγινε με τα εμβόλια για τη θωράκιση κατά της πανδημίας. Στόχος να εξασφαλιστεί και τώρα ομαλή ροή σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα με ταυτόχρονες επιπτώσεις στις τιμές. «Η χώρας μας πρωταγωνιστεί και σε αυτό. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, όσες κινήσεις έχουμε κάνει στο διπλωματικό πεδίο, και οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, έρχονται κι αυτές τώρα να συνδράμουν με το θετικό τους αποτύπωμα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία που ζούμε και για την ενέργεια», επιμένει ο κ. Οικονόμου υποστηρίζοντας ότι «εμείς δεν είμαστε δογματικοί, να πιστεύουμε ότι οι αγορές, όταν δεν λειτουργούν σωστά, δεν χρειάζονται μια παρέμβαση».

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης εν τω μεταξύ συμπυκνώνεται στη φράση ότι «όσο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις θα υπάρχουν η οριζόντια στήριξη και τα πιο εξειδικευμένα μέτρα στήριξης για ευάλωτες ομάδες». 

Για τις επιχειρήσεις, που βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα φαινόμενο το οποίο πέταγε έξω κάθε προϋπολογισμό τον σχεδιασμό τους, προβλέπεται στήριξη- για ορισμένες επιχειρήσεις δε, προβλέπεται να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Σχετικά με το μέτωπο της αισχροκέρδειας, προτεραιότητα είναι να συνεχιστούν τα βήματα μετά τον κόφτη στα κέρδη που αποφασίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη. 

«Δεν πρέπει να υπάρχει πιο καθαρή δήλωση πολιτικού στην Ευρώπη από αυτή που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από βήματος της Βουλής, ότι όταν αποσαφηνιστεί ποια είναι τα υπερκέρδη, το 90% θα γυρίσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Όχι για να μπει απλώς στα ταμεία και να κάθεται, αλλά για να προστεθεί στην ενίσχυση που δίνουμε και ήδη φτάνει τα 4 δις ευρώ. 

Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που, ως προς το ποσοστό του Α.Ε.Π. και σε σχέση με τον πληθυσμό της, να έχει στηρίξει περισσότερο την κοινωνία απ’ ό,τι η ελληνική Κυβέρνηση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα», επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δημόσιες παρεμβάσεις του, με τις οποίες επαναλαμβάνει ότι απόφαση του πρωθυπουργού είναι να στηριχθούν οι πολίτες αλλά να σταθεί και η χώρα όρθια απέναντι στις ραγδαίες διεθνώς αλλαγές.

Αύριο θα γίνει επίσης κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων αρμόδιων κυβερνητικών για το επισιτιστικό ζήτημα, καθώς εκτός από την κλιματική κρίση και τον πόλεμο πρέπει να «καταγραφεί» στον σχεδιασμό το γεγονός ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι οι μεγαλύτερες σιτοπαραγωγές χώρες.

Πηγή: newmoney.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Πρωτοβουλίες σε δύο μέτωπα από την κυβέρνηση για την ασφάλεια στην αγορά και τη συγκράτηση των τιμών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4847923446508640799
item